Home » D:News » Dosarul Revoluției din 1989, retrimis în judecată

Dosarul Revoluției din 1989, retrimis în judecată

Dosarul Revoluției din 1989, retrimis în judecată
Foto: @Tingey Injury Law Firm/Unsplash
Publicat: 05.08.2022

Dosarul Revoluției din decembrie 1989 a fost retrimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Ion Iliescu – fost președinte al României, Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru al Guvernului României și Iosif Rus – general (rtr.) – fost șef al Aviației Militare, fiecare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Conform procurorilor, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Evenimente din Dosarul Revoluției din 1989

În timp, evenimentele din decembrie 1989 au făcut obiectul cercetarii în 4.544 de dosare penale. În 112 dosare, Secţia Parchetelor Militare şi celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, din care 25 de generali (10 din cadrul MApN şi 15 din cadrul MI), 114 ofiţeri (32 din cadrul MApN şi 82 din cadrul MI), 13 subofiţeri (8 din cadrul MApN şi 5 din cadrul MI), 36 militari în termen şi 87 civili, în sarcina cărora s-a reţinut că, prin măsurile dispuse sau acţiunile întreprinse, au contribuit la producerea victimelor înregistrate în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

Ce persoane au fost trimise în judecată?

Între civilii trimiși în judecată și condamnați sunt foștii membri ai Comitetului Politic Executiv al CC al PCR și foști miniștri.

Parchetul precizează că majoritatea persoanelor trimise în judecată au făcut parte din structurile de conducere politice şi militare ale fostului regim, cu privire la care s-a stabilit că au adoptat măsuri sau au acţionat în vederea reprimării demonstraţiilor împotriva regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase