Home » Istorie » Test de cultură generală. În ce oraș au fost executați soții Ceaușescu?

Test de cultură generală. În ce oraș au fost executați soții Ceaușescu?

Publicat: 06.07.2022

Soții Ceaușescu au rămas în istoria României, în special prin modul în care au fost răsturnați de la conducerea țării și executați în timpul Revoluției române din decembrie 1989, parte a unei serii de revolte anticomuniste din Europa de Est. Cu toate acestea, puțini știu în ce oraș au fost executați.

În noiembrie 1989, la cel de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român (PCR), Ceaușescu, în vârstă de 71 de ani, a fost reales pentru încă cinci ani la conducerea PCR. În timpul Congresului, Ceaușescu a ținut un discurs în care a denunțat revoluțiile anticomuniste care aveau loc în restul Europei de Est.  În luna următoare, guvernul Ceaușescu s-a prăbușit după o serie de evenimente violente la Timișoara și București.

În seara zilei de 20 decembrie, Ceaușescu a ținut un discurs televizat din studioul de televiziune din incinta clădirii Comitetului Central, în care a vorbit despre evenimentele de la Timișoara în termeni de „ingerință a forțelor străine în treburile interne ale României” și de „agresiune externă asupra suveranității României”.

A doua zi, pe 21 decembrie, Ceaușescu a organizat un miting la București.  Mitingul, desfășurat în actuala Piață a Revoluției, a început ca multe dintre discursurile lui Ceaușescu de-a lungul anilor.

Ceaușescu a judecat greșit starea de spirit a mulțimii

Cu toate acestea, Ceaușescu a judecat greșit starea de spirit a mulțimii. După aproximativ opt minute din discursul său, mai multe persoane au început să huiduie. Imaginile cu expresia facială a lui Ceaușescu în timp ce mulțimea a început să-l huiduie și să-l hulească au fost printre cele mai difuzate imagini ale prăbușirii comunismului în Europa de Est.

Nereușind să controleze mulțimea, Ceaușescu s-a adăpostit în cele din urmă în interiorul clădirii care adăpostea Comitetul Central al Partidului Comunist Român. Restul zilei a fost marcat de o revoltă deschisă a populației Bucureștiului. În dimineața zilei de 22 decembrie, rebeliunea se răspândise deja în toate orașele mari din țară.

Ceaușescu a făcut o ultimă încercare disperată de a se adresa mulțimii, dar oamenii au început să arunce cu pietre, forțându-l să se refugieze din nou în clădire. Soții au reușit să ajungă pe acoperiș și să scape cu elicopterul.

Ultimele persoane executate în România înainte de abolirea pedepsei capitale

Ceaușescu și soția sa Elena au fugit și au zburat cu elicopterul până la reședința lui Ceaușescu de la Snagov, de unde au fugit din nou, de data aceasta la Târgoviște. Au abandonat elicopterul în apropiere de Târgoviște, după ce au primit ordin să aterizeze din partea armatei, care la acel moment restricționase zborurile în spațiul aerian al României. Ceaușeștii au fost reținuți de poliție, iar în cele din urmă au fost predați armatei.

În ziua de Crăciun, 25 decembrie 1989, Ceaușescu a fost judecat în fața unui tribunal convocat la ordinul Frontului Salvării Naționale, guvernul provizoriu al României. Ei au fost acuzați, printre altele, de strângere ilegală de averi și genocid. La finalul procesului, Ceaușescu a fost găsit vinovat și condamnat la moarte. Un soldat care stătea de pază la proces a primit ordin să-i scoată afară unul câte unul și să-i împuște, dar soții au cerut să moară împreună.

Mai târziu, în aceeași zi, execuția a fost prezentată și la televiziunea română, iar soții Ceaușescu au fost ultimele persoane executate în România înainte de abolirea pedepsei capitale, la 7 ianuarie 1990.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Unul dintre cele mai bine păzite secrete înainte de 1989: data reală a naşterii lui Nicolae Ceauşescu – FOTO

Fuga lui Ceauşescu din 22 decembrie 1989. Zeci de mii de oameni în stradă, sub tiruri de gloanţe

Noaptea ”Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, vândut la licitație

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase