Home » D:News » Un nou virus face ravagii în estul Chinei. Ce știu cercetătorii despre originea patogenului?

Un nou virus face ravagii în estul Chinei. Ce știu cercetătorii despre originea patogenului?

Un nou virus face ravagii în estul Chinei. Ce știu cercetătorii despre originea patogenului?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.08.2022

Oamenii de știință urmăresc un nou virus de origine animală în estul Chinei, care a infectat cel puțin câteva zeci de persoane.

Noul henipavirus Langya (LayV) a fost descoperit la 35 de pacienți din provinciile Shandong și Henan. Mulți prezentau simptome precum febră, oboseală și tuse.

Se crede că aceștia au contractat virusul de la animale. Până în prezent, nu există dovezi că LayV se poate transmite între oameni.

Cercetătorii au detectat virusul cu precădere la șoareci.

Cazurile descoperite până acum nu au fost fatale sau foarte grave

Descoperirea a fost evidențiată într-o scrisoare scrisă de cercetători din China, Singapore și Australia și publicată în New England Journal of Medicine în această lună.

Unul dintre cercetători, Wang Linfa, de la Școala de Medicină Duke-NUS din Singapore, a declarat pentru publicația chineză de stat Global Times că cazurile de LayV descoperite până acum nu au fost fatale sau foarte grave, astfel că „nu trebuie să ne panicăm”.

Cu toate acestea, a spus Wang, este totuși necesar să fim în alertă, deoarece mulți viruși care există în natură au rezultate imprevizibile atunci când infectează oamenii.

Oamenii de știință au precizat că LayV a fost găsit la 27% dintre șoarecii testați, sugerând că mamiferele ar putea fi „rezervoare naturale” pentru virus. Aproximativ 5% dintre câini și 2% dintre capre au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru acesta.

O categorie de virusuri zoonotice

Centrul de control al bolilor din Taiwan a declarat duminică că acordă o „atenție deosebită” dezvoltării LayV.

LayV este un tip de henipavirus, o categorie de virusuri zoonotice care se pot transmite de la animale la oameni.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA a declarat că oamenii de știință estimează că trei din patru boli infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

Organizația Națiunilor Unite avertizase anterior că lumea va vedea mai multe astfel de boli odată cu creșterea exploatării faunei sălbatice și a schimbărilor climatice.

Unii viruși zoonotici pot fi potențial fatali pentru oameni. Printre acestea se numără virusul Nipah, care are focare periodice printre animale și oameni în Asia, și virusul Hendra, care a fost detectat pentru prima dată la cai în Australia.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase