Home » D:News » Cât de îngrijorați ar trebui să fim de noua variantă de coronavirus BA.5?

Cât de îngrijorați ar trebui să fim de noua variantă de coronavirus BA.5?

Cât de îngrijorați ar trebui să fim de noua variantă de coronavirus BA.5?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.07.2022

Există o nouă variantă de coronavirus care se răspândește în această vară într-un ritm record.

Este o variantă de Omicron numită BA.5 și care provoacă agitație în mare parte pentru că a evoluat și mai departe decât au făcut-o alte variante Omicron din coronavirusul pe care îl cunoșteam deja.

Anterior, infectarea cu Omicron însemna că probabil ai avut o anumită protecție împotriva reinfectării timp de câteva luni. Dar BA.5 se sustrage strategic de apărarea noastră construită împotriva versiunilor anterioare ale virusului. Toate acestea înseamnă că reinfecțiile, chiar și la persoanele vaccinate și recent infectate, sunt în creștere într-un ritm alarmant, indică Business Insider.

Așadar, BA.5 este mai ușor de contractat decât au fost alte variante și s-ar putea să pară că pândește peste tot în acest moment, infectând pe oricine, indiferent dacă ai avut sau nu deja un vaccin sau o injecție de rapel.

Varianta BA.5 este cu adevărat periculoasă

„Dacă ați fost infectat cu BA.1, chiar nu aveți o protecție bună împotriva BA.4 ori 5”, a declarat dr. Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase din SUA. Au fost consultați patru experți de top pentru a se stabili cu exactitate gradul de periculozitate pe care îl prezintă această nouă variantă de coronavirus.

A ne spune cât de preocupați să fim cu privire la noile amenințări legate de boli infecțioase este, de obicei, ceea ce fac acești oameni pentru a trăi. Dar ratingul BA.5 le-a dat o pauză.

„Nu pot să răspund la asta”, a spus dr. Celine Gounder, expert în boli infecțioase și redactor general pentru sănătate publică la Kaiser Health News. „Pentru că depinde de starea ta de vaccinare, de vârsta ta, de sănătatea ta, de ocupația ta, de situația ta de viață etc.” Alții au dat cifre grele, dar au existat variații în răspunsurile lor în funcție de locul în care ați putea locui sau cine sunteți.

Dacă există o schemă completă de vaccinare, atunci riscul este unul mai mic

Dr. Preeti Malani, un medic de boli infecțioase de la Universitatea din Michigan, a fost dispus să dea un număr greu și rapid. „Aș spune 3 din 10”, a spus ea, exprimându-și o ușoară îngrijorare cu privire la noua variantă. „BA.5 este peste tot, iar dacă nu l-ai primit încă, șansele sunt destul de mari să o faci, a spus Malani, adăugând: „Dar dacă ești la zi cu vaccinurile, boala ar trebui să fie ușoară și fără consecințe medicale majore”.

Deși există un „risc ridicat de expunere” la această variantă, ea a spus că există și „o mulțime de motive pentru a fi plini de speranță”. Tratamentul timpuriu cu Paxlovid este acum gratuit pentru toți americanii care ar putea avea nevoie de el.

„Cu testarea la domiciliu și o conexiune rapidă la tratament, pentru cei cu risc de infecție complicată, COVID este gestionabil”, a spus Malani.

Adulții fără dozele Booster ar trebui să-și facă griji

În Marea Britanie, care este cu cel puțin câteva săptămâni înaintea SUA în ceea ce privește răspândirea variantei, experții naționali în securitatea sănătății au evaluat că protecția oferită de vaccinuri împotriva BA.5 „rămâne probabil comparabilă cu cea observată anterior”, ceea ce înseamnă persoanele vaccinate și stimulate, deși cu siguranță riscă să se îmbolnăvească cu BA.5, probabil că nu vor ajunge la spital sau morți.

Pentru cei care nu sunt la zi cu schema de vaccinare și care nu au un plan de acțiune pentru COVID-19, rezultatele ar putea fi proaste. La începutul acestei săptămâni, Uniunea Europeană a lansat noi recomandări pentru un al doilea rapel pentru toți adulții de 60 de ani și peste, în conformitate cu ceea ce recomandă deja SUA.

„În prezent, observăm o creștere a ratei de notificare a cazurilor de COVID-19 și o tendință de creștere a internărilor și a ocupării în spitale și în UTI în mai multe țări, determinate în principal de BA.5 a Omicron”, a spus dr. Andrea Ammon, directorul European Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Diferențele regionale în ceea ce privește vaccinarea, dar și valurile de căldură pot complica aceste calcule

Katelyn Jetelina, un expert în sănătate publică care conduce popularul blog „Epidemiologul tău local”, nu a fost dispusă să dea un singur număr pentru întreaga SUA. Ea a spus că riscul este prea variabil acum, în funcție de locul în care locuiești. „Sunt destul de îngrijorată pentru Sud”, a spus ea, clasându-l pe 7 din 10 din cauza ratelor scăzute de injecții de rapel, a utilizării scăzute a Paxlovidului, a testării scăzute și pentru „toată forfota prin care trece lumea în contextul valurilor de căldură”.

Sudul a avut, de asemenea, un număr relativ scăzut de infecții în valul recent BA.2.12.1, spre deosebire de nord-est, unde Jetelina a spus că oamenii ar trebui să fie la un nivel de îngrijorare de aproximativ 4 din 10. Concluzia este că dacă sunteți imunizat, purtați măști atunci când este cazul și aveți un plan de acțiune de testare și tratament dacă vă îmbolnăviți, majoritatea experților sunt de acord că acest val ar trebui să fie în regulă.

Dar la fel ca toate calculele de risc, „numărul este diferit în funcție de cine este aplicat”, după cum a spus dr. Amesh Adalja, un savant senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. „Dacă este un pacient proaspăt cu transplant pulmonar, numărul ar fi 10. Pentru un tânăr sănătos de 18 ani, ar fi 0”, a spus el. „Intensitatea riscului nu este unică pentru toată lumea.”

Vă mai recomandăm și:

Cazinouri închise în cel mai mare centru de jocuri de noroc din lume, din cauza COVID-19

Agențiile de sănătate ale UE recomandă a doua doză rapel a vaccinului anti-COVID

Prețul petrolului scade pe fondul îngrijorărilor legate de COVID-19 din China

COVID-19 a ajuns pe o insulă izolată din Pacific. Noua Zeelandă a trimis ajutoare în zonă

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase