Home » D:News » Vaccinări urgente împotriva poliomielitei pentru copiii din Londra

Vaccinări urgente împotriva poliomielitei pentru copiii din Londra

Publicat: 12.08.2022
Vaccinări urgente împotriva poliomielitei pentru copiii din Londra
Credit foto: Shutterstock

Campanie urgentă de vaccinare în Londra. Toți copiii cu vârste între 1 și 9 ani vor fi vaccinați împotriva poliomielitei, după ce virusul a fost detectat în apele uzate.

Virusul, care poate provoca paralizie, a fost găsit de 116 ori în apele reziduale din Londra începând din februarie, notează BBC.

În cadrul campaniei urgente de imunizare, aproape 1 milion de copii vor primi vaccinul, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile.

Părinții și îngrijitorii vor fi contactați de medicul de familie în cursul lunii următoare.

Poliomielita este considerată o boală a trecutului

Poliomielita este considerată o boală a trecutului în Marea Britanie, după ce întreaga Europă a fost declarată liberă de poliomielită în 2003.

Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă acum este ușor complicat, deoarece probele detectate sunt legate de un vaccin antipoliomielitic utilizat în alte țări.

Unele părți ale lumii care încă se confruntă cu focare de poliomielită folosesc vaccinul oral antipoliomielitic – care este sigur, dar folosește un virus viu. Acesta oferă o imunitate foarte mare, dar are potențialul de a se răspândi de la o persoană la alta în zonele în care nu sunt protejate prea multe persoane.

Dacă se răspândește, devine o problemă deoarece forma sigură a virusului utilizat în vaccin poate suferi mutații și evolua până când poate duce din nou la paralizie.

Creșterea nivelului de imunitate

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că majoritatea mostrelor detectate sunt forma sigură a vaccinului împotriva poliomielitei, dar „câteva” au suferit mutații suficiente pentru a fi periculoase.

Alarma a fost trasă pentru prima dată în iunie, după o serie de teste efectuate la stația de epurare Beckton, care deservește nordul și estul Londrei.

UKHSA afirmă că analiza genetică a probelor sugerează că răspândirea virusului „a depășit o rețea apropiată de câteva persoane”.

O reuniune a experților guvernamentali în vaccinuri a recomandat o campanie rapidă de rapel pentru copiii cu vârste cuprinse între un an și nouă ani.

Obiectivul este dublu. În primul rând, reducerea riscului ca un copil să ia virusul și să rămână paralizat și, de asemenea, creșterea nivelului de imunitate, astfel încât virusul să se răspândească mai greu.

Riscul pentru majoritatea populației rămâne scăzut

Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a declarat: „Toți copiii cu vârste cuprinse între unu și nouă ani din Londra trebuie să primească acum o doză de vaccin antipoliomielitic – fie că este vorba de o doză suplimentară de rapel sau doar pentru a se pune la zi cu vaccinările de rutină”.

Ea a declarat că riscul pentru majoritatea populației care este vaccinată rămâne „scăzut”, dar a spus că este „vital” ca părinții să se asigure de vaccinarea completă a copiilor.

Între una din 100 și una din 1.000 de persoane dezvoltă paralizie după ce au contractat poliomielită, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la copiii mici.

Copiilor li se va oferi vaccinul inactivat – care conține un virus „mort” și nu prezintă niciun risc de răspândire. Aceasta este forma de vaccin antipolio pe care Marea Britanie o folosește din 2004.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase