Home » D:News » China și Rusia, aliați tot mai puternici. Care este rolul SUA în criza din Ucraina?

China și Rusia, aliați tot mai puternici. Care este rolul SUA în criza din Ucraina?

China și Rusia, aliați tot mai puternici. Care este rolul SUA în criza din Ucraina?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.08.2022

Administraţia de la Beijing a confirmat intensificarea relaţiilor cu Moscova şi a acuzat Washingtonul că este „iniţiatorul” şi „principalul instigator” în conflictul din Ucraina, denunţând încă o dată şi vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Zhang Hanhui, ambasadorul chinez la Moscova, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei Tass şi citat de Reuters, că Statele Unite au împins Rusia într-un colţ prin extinderea NATO în mai multe rânduri şi prin încercările de orientare a Ucrainei spre Uniunea Europeană, în detrimentul Moscovei.

„Ca iniţiator şi principalul instigator al crizei din Ucraina, Washingtonul, în timp ce impune sancţiuni complete fără precedent împotriva Rusiei, continuă să furnizeze arme şi echipamente militare Ucrainei. Scopul lor final este să epuizeze şi să zdrobească Rusia printr-un război prelungit şi prin instrumentul sancţiunilor”, a declarat Zhang Hanhui, conform agenţiei Reuters.

Vladimir Putin s-a deplasat la Beijing în februarie

Argumentaţia ambasadorului chinez este similară cu justificările Rusiei privind invazia în Ucraina, soldată până acum cu mii de morţi şi cu devastarea unor oraşe întregi. Un sfert din populaţia Ucrainei şi-a părăsit locuinţele din cauza invaziei ruse.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a deplasat la Beijing în februarie pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în timp ce tancurile ruse erau mobilizate la frontierele Ucrainei. Putin şi preşedintele Chinei au anunţat atunci un parteneriat „fără limite”, superior alianţelor din perioada Războiului Rece.

În interviu, ambasadorul Zhang Hanhui afirmă că relaţiile chinezo-ruse au intrat „în cea mai bună perioadă a istoriei”, fiind caracterizate de „cel mai înalt nivel de încredere, de cel mai înalt nivel al interacţiunilor” şi având „cea mai mare importanţă strategică”.

Zhang Hanhui a condamnat vizita la Taipei efectuată de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, acuzând Washingtonul că încearcă să aplice tactici asemănătoare în Ucraina şi Taiwan, „pentru a reactiva o mentalitate specifică Războiului Rece, pentru a limita China şi Rusia, a provoca mari rivalităţi de putere şi confruntări”.

Ucraina şi Occidentul consideră că Rusia recurge la pretexte

„Neintervenţia în afacerile interne este principiul fundamental pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în lume”, a subliniat Zhang Hanhui. Agenţia Reuters notează că Beijingul aplică acest principiu pentru a critica politicile SUA în Taiwan, dar nu şi în cazul invaziei ruse în Ucraina.

Rusia consideră invazia în Ucraina drept o „operaţiune militară specială” necesară pentru menţinerea securităţii şi pentru protejarea etnicilor ruşi de acte de persecutare.

Ucraina şi Occidentul consideră că Rusia recurge la pretexte pentru un război imperial de agresiune împotriva unui vecin care şi-a obţinut independenţa în contextul destrămării Uniunii Sovietice, în 1991.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase