Home » D:News » Incendiile din Franța au generat un nivel record de emisii de carbon

Incendiile din Franța au generat un nivel record de emisii de carbon

Incendiile din Franța au generat un nivel record de emisii de carbon
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.08.2022

Potrivit unor noi date din satelit, incendiile de vegetație care au loc în Franța au eliberat deja cantități record de carbon în atmosferă, aproape egale cu emisiile anuale de dioxid de carbon de la 790.000 de mașini, relatează Reuters.

Incendiile, care au mistuit mari părți din sud-vestul regiunii Gironde, au eliberat aproape 1 milion de tone de carbon în perioada iunie-august, potrivit Serviciului de monitorizare atmosferică Copernicus (CAMS) al Uniunii Europene.

Această cantitate este aproximativ egală cu emisiile anuale de dioxid de carbon de la 790.000 de mașini

În ultimele două decenii, Franța a înregistrat o medie de aproximativ 300.000 de tone de emisii anuale de carbon provenite din incendii.

Spania a înregistrat, de asemenea, emisii record

Singurul an care s-a apropiat de recordul înregistrat de Franța în această vară este 2003 – întâmplător, același an în care a început monitorizarea prin satelit. În urma căldurii intense din timpul verii și a condițiilor uscate de atunci, aproximativ 650.000 de tone de carbon au fost eliberate de incendiile de vegetație din iunie-august.

Datele privind emisiile din sud-vestul Europei oferă o „reflectare a mărimii și a persistenței incendiilor”, a declarat Mark Parrington, cercetător senior la CAMS. Acest lucru, a adăugat el, este legat de faptul că plantele și copacii din regiune au devenit mai inflamabili în „condiții de lungă durată, mai uscate și mai calde”.

Spania a înregistrat, de asemenea, emisii record de incendii de vegetație în timpul valului de căldură de la mijlocul lunii iulie, a raportat CAMS luna trecută. Prin comparație, incendiile de vegetație din Portugalia au dus la emisii mai mici decât în anii precedenți.

Incendiile de vegetație eliberează și alți poluanți

Peste 60.000 de hectare (230 de mile pătrate) au ars până în prezent în Franța în acest an, de șase ori mai mult decât media pe un an întreg din 2006 până în 2021, potrivit datelor furnizate de Sistemul european de informații privind incendiile forestiere.

Deși emisiile Franței sunt „destul de neglijabile” atunci când vine vorba de emisiile globale de incendii forestiere, a declarat Parrington, incendiile au un impact mare asupra calității aerului regional.

Imagini recente din satelit arată o coloană uriașă de fum care se desfășoară în Golful Biscaia. Pe lângă carbon, incendiile de vegetație eliberează și alți poluanți, cum ar fi particulele 2,5, care pot îmbolnăvi oamenii.

S-a constatat, de asemenea, că fumul reduce producția de energie solară, în unele cazuri cu aproape jumătate. Acest lucru se datorează faptului că micile particule în suspensie din aer provenite din incendii pot împiedica energia solară să ajungă la panouri.

Regiunea Gironde din Franța găzduiește o instalație de panouri solare cu o capacitate de 40.000 de panouri solare care furnizează energie electrică pentru aproape 13.000 de persoane.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase