Home » D:News » Biserica Bucur, sute de ani de ortodoxie pe malul Dâmboviței (DOCUMENTAR)

Biserica Bucur, sute de ani de ortodoxie pe malul Dâmboviței (DOCUMENTAR)

Publicat: 13.08.2022

Biserica Bucur a funcționat în trecut ca paraclis al mănăstirii Radu Vodă.

Biserica, clasată ca monument istoric, nu are o datare exactă până în prezent. De-a lungul vremii, istoricii și cei care au cercetat originile construcției au oferit diferite datări și variante de construcție a edificiului.

De aceea, unii cercetători vorbesc de o construcție într-un stil specific secolului XVIII, alții, conform legendei, consideră că biserica este ctitoria ciobanului Bucur. Biserica este consemnată într-o hartă întocmită între anii 1844-1846 cu numele biserica Bucur. Demult, lăcașul de cult se afla pe același deal cu mănăstirea Radu Vodă. La mijlocul secolului XVIII dealul a fost împărțit în două pentru că s-au făcut anumite lucrări edilitare. În prezent, cele 2 lăcașuri de cult se află pe două ridicături de pământ despărțite de o stradă.

Biserica, închinată sfinților Atanasie și Chiril, are dimensiuni mai puțin impunătoare, dar bine proporționate. Fațadele construcției sunt liniștite și drepte, vopsite în alb. Biserica a fost renovată între anii 1909-1910, de arhitectul George Sterian și i s-au adus unele modificări la exterior.

Intrarea se face printr-un pridvor elegant asemănător cu prispele întâlnite la casele țărănești din România. Pridvorul prezintă arcade polilobate susținute de stâlpi din lemn. În partea superioară edificiul are o turlă simplă cu streașină largă și o cupolă în formă de ciupercă. Ușa și ferestrele prezintă ancadramente din piatră sculptată aplicate la începutul secolului XX.

Chiar dacă biserica este pomenită în textele mai multor autori români și străini ca fiind construită de întemeietorul Bucureștilor, ciobanul Bucur, unele cercetări ulterioare au concluzionat că edificiul este construit în secolul al XVII-lea, fiind refăcută în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Alte cercetări au stabilit că biserica a fost construită în prima jumătate a secolului XVII, pentru a folosi ca paraclis al mănăstirii Radu Vodă. Există și opinii ale cercetătorilor care susțin că biserica a fost zidită în anul 1416, de către Mircea cel Bătrân.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase