Home » D:News » Coreea de Nord critică ONU pentru poziția privind denuclearizarea Nordului

Coreea de Nord critică ONU pentru poziția privind denuclearizarea Nordului

Coreea de Nord critică ONU pentru poziția privind denuclearizarea Nordului
Foto: Shutterstock
Publicat: 17.08.2022

Ministerul de Externe din Coreea de Nord a criticat comentariul recent al secretarului general al ONU privind sprijinul său pentru denuclearizarea completă a Nordului, calificând remarcile ca fiind lipsite de imparțialitate și corectitudine, potrivit Reuters.

Agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA a publicat o declarație a ministerului de externe după ce vineri, la întâlnirea cu președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că susține pe deplin eforturile de denuclearizare completă a Coreei de Nord.

„Nu pot decât să îmi exprim regretul profund față de comentariile secretarului general al ONU, care sunt lipsite în mod grosolan de imparțialitate și corectitudine și contravin obligațiilor sale de serviciu, specificate în Carta ONU, în ceea ce privește problema peninsulei coreene”, a declarat Kim Son Gyong, un înalt reprezentant al ministerului.

Secretarul general al ONU nu ar trebui să ceară sau să accepte ordine

Kim a adăugat că secretarul general al ONU nu ar trebui să ceară sau să accepte ordine de la guvernul unei anumite țări, ci să se abțină de la orice act care ar putea afecta poziția sa de oficial internațional care răspunde doar în fața ONU.

Kim a mai spus că „denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă” (CVID) a Nordului este „o încălcare a suveranității RPDC”, referindu-se la Coreea de Nord prin inițialele numelui său oficial, Republica Populară Democrată Coreeană.

Coreea de Nord a testat un număr record de rachete în 2022

„Aceasta cere dezarmarea unilaterală, iar secretarul general Guterres știe probabil foarte bine că RPDC a respins-o total, fără nicio toleranță”, a declarat Kim, adăugând că Guterres ar trebui să fie atent atunci când rostește „cuvinte periculoase” în contextul situației tensionate din peninsula coreeană.

Coreea de Nord a testat un număr record de rachete în acest an, iar oficialii de la Seul și Washington spun că se pare că se pregătește să testeze o armă nucleară pentru prima dată din 2017, în contextul în care negocierile de denuclearizare sunt în impas.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase