Home » D:News » Biserica Italiană, o adevărată bijuterie a Capitalei (DOCUMENTAR)

Biserica Italiană, o adevărată bijuterie a Capitalei (DOCUMENTAR)

Publicat: 18.08.2022

Biserica italiană din București este un lăcaș de cult care servește drept sediu al Parohiei Romano-Catolice Preasfântul Mântuitor din Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Arhitectural, biserica se încadrează în stilul neoromantic cu tendințe renascentiste.

Lăcașul de cult a fost construit între anii 1915-1916 după planurile arhitecților Mario Stoppa și Giuseppe Tiraboschi.
Construirea lui s-a hotărât după ce s-a anunțat sosirea unui preot italian în Capitală. Astfel, comunitatea italiană din București cu sprijinul Ambasadorului Regatului Italiei la București, Baronul Carlo Fasciotti au demarat lucrările pentru ridicarea bisericii.

Stilul construcției este asemănător cu cel al bisericilor din Nordul Italiei și împrumută mai ales caracteristici ale stilului romanic, cu unele elemente gotice și Art Déco. Clădirea a fost ridicată pe un plan în cruce greacă, cu o cupolă centrală și trei nave în forma de bazilică.

Interiorul are picturi, vitralii și mozaicuri. Exteriorul este din cărămidă. Are un turn cu trei clopote și lângă ea se află o casă parohială cu o curte. Este una dintre cele mai cunoscute biserici romano-catolice din București.

Picturile înfățisează îngeri, sfinți parohi italieni, dar și biserici din Italia. În mijlocul locașului există o cupolă octogonală, compusă din vitralii.

Biserica a fost consacrată de Arhiepiscopul Raymund Netzhammer, pe data de 2 iulie 1916. Atunci au fost prezenți canonicii și preoții, binefăcătorii și credincioșii, împreună cu Ambasadorul Regatului Italiei la București, baronul Fasciotti.

Parohia a avut ca prim paroh pe pr. Antonio Mantica, urmat de pr. Clemente Gatti, pr. rector Francesco Molinari, Mons. Vittorio Blasutti, pr. rector Lazarin Belizarie, pr. rector Colombo Graziano, PS Cornel Damian și în prezent pr. Daniel Bulai. Printre alți preoți a slujit la Biserica italiană Fer. Anton Durcovici.

Un element aparte îl constituie ceasul fără limbi, decorat cu elemente astronomice, care se află pe turnul clopotniței. Acesta este singurul orologiu din București pe care sunt inscripționate cifrele romane, dar și orele după-amiezii inscripționate cu numere arabe.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase