Home » D:News » Un pilot a adormit și a uitat să mai aterizeze avionul

Un pilot a adormit și a uitat să mai aterizeze avionul

Un pilot a adormit și a uitat să mai aterizeze avionul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.08.2022

Un avion de linie aparținând Ethiopian Airlines a ratat aterizarea pe pista din capitala țării, Addis Abeba, deoarece pilotul ar fi dormit chiar în cabină.

Din fericire sistemele aeronavei Boeing 737-800 l-au alertat pe pilotul adormit cu o alarmă atunci când avionul și-a depășit ținta aparent, trezindu-l. Pilotul a aterizat în siguranță aeronava, fără a avea alte incidente, cu 25 de minute mai târziu decât era așteptat.

Potrivit experților, este un exemplu profund îngrijorător de epuizare a piloților, acesta fiind un fenomen răspândit în industria companiilor aeriene, arată Futurism.

Un fenomen îngrijorător

Datele avionului de linie au arătat că acesta a survolat pista în timpul unui zbor din 15 august. Potrivit unei declarații a Ethiopian Airlines, „avionul a aterizat ulterior în siguranță după ce comunicarea a fost restabilită.

Echipajul în cauză a fost retras în așteptarea unei investigații suplimentare, iar compania aeriană a mai menționat că „vor fi luate măsuri adecvate pe baza rezultatului anchetei”.

Nu este prima dată când un pilot trage un pui de somn neprogramat în timpul unui zbor. În luna mai, spre exemplu, un pilot italian a fost concediat după ce a fost acuzat că a dormit în timpul zborului.

„Oboseala piloților nu este nimic nou”

„Oboseala piloților nu este nimic nou și continuă să reprezinte una dintre cele mai importante amenințări la adresa siguranței aeriene, la nivel internațional”, a transmis Alex Macheras, analist de aviație.

Și piloții companiilor aeriene cu sediul în SUA i-au avertizat pe directori la începutul acestui an despre această problemă. „Oboseala, atât acută, cât și cumulativă, a devenit amenințarea numărul unu pentru siguranța Southwest Airlines”, a avertizat Asociația Piloților din Southwest Airlines.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Echipajul aeronavei Ethiopian Airlines a urmat procedurile recomandate de Boeing înaintea prăbuşirii

Avioanele Boeing 737 MAX vor putea zbura din nou în SUA

Două aeronave s-au ciocnit în zbor în Coreea de Sud. Trei piloți au murit

Ce sunt „golurile de aer” și cum pot afecta acestea un avion?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase