Home » D:News » Casa Vernescu, un simbol al secolului al XIX-lea (DOCUMENTAR)

Casa Vernescu, un simbol al secolului al XIX-lea (DOCUMENTAR)

Publicat: 30.08.2022

Casa Vernescu a fost construită în stilul eclectic, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitala primului sfert al secolului al XIX-lea. Inițial, i-a aparținut boierului Filip Lenș, un logofăt al dreptății care a ocupat diferite funcții în administrația Țării Românești.

Lenș a dăruit casa soției sale, Elisabeta Balotescu-Carpinisanu, iar un an mai târziu, în 1822, a avut loc un incendiu în urma căruia refacerea casei era necesară. În interiorul holului Casei Vernescu, proprietarul a realizat niste incrustaţii destul de aproape de tavan, pe care a scris numele lui Seneca, Pascal sau Shakespeare.

În același an, Casa Vernescu a luat din nou foc, iar proprietarii au început să fie rigizi în ceea ce privește păstrarea acestui imobil.

După moartea boierului Lenș, în acest loc s-a instalat o unitate militară, apoi Ministerul de Război. În anul 1886, edificiul a devenit proprietatea unui politician din acea vreme, Guță Vernescu. La solicitarea lui, arhitectul Ion Mincu a făcut o restaurare, iar pictorul George Demetrescu Mirea i-a împodobit interioarele.

Picturile, dar şi stilul neoclasic, vitraliile înalte şi oglinzile impunătoare au transformat Casa Vernescu, pentru mult timp, într-una dintre cele mai aspectuoase clădiri. Se spune că, aici erau organizate și cele mai vestite baluri şi serate mondene la care lua parte protipendada Bucureştiului.

Edificiul a fost construit cu un etaj, iar în centrul său are un hol mare care este împodobit cu o piesă monumentală. Scara atrage atenția încă de la intrarea în hol, prin arhitectura deosebită.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase