Home » D:News » Prețul gazelor din UE a crescut vertiginos după ce Rusia a oprit livrările prin Nord Stream

Prețul gazelor din UE a crescut vertiginos după ce Rusia a oprit livrările prin Nord Stream

Prețul gazelor din UE a crescut vertiginos după ce Rusia a oprit livrările prin Nord Stream
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.09.2022

Prețurile europene la gaze au crescut luni cu până la 30% după ce Rusia a anunțat că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare cu gaze către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat, ceea ce a reaprins temerile legate de penuria și raționalizarea gazelor în UE, scrie Reuters.

Prețul de referință al gazului a urcat până la 272 de euro pe megawatt/oră (MWh) la deschiderea pieței, după ce Rusia a declarat vineri că o scurgere la echipamentul conductei Nord Stream 1 face ca aceasta să rămână închisă și după cele trei zile de întrerupere pentru întreținere de săptămâna trecută.

Contractul olandez de gaze TTF pentru luna octombrie s-a relaxat la 256 de euro, în creștere cu 23% în cursul zilei până la ora 0723 GMT, dar cu aproape 400% mai mare decât în urmă cu un an.

Europa a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu energie drept armă

Europa a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu energie drept armă, drept represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Rusia spune că Occidentul a lansat un război economic, iar sancțiunile au împiedicat operațiunile conductelor.

Gazoductul Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, a furnizat în mod istoric aproximativ o treime din gazul exportat de Rusia în Europa, dar acesta funcționa deja la doar 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite săptămâna trecută pentru întreținere.

Gazul rusesc furnizat prin Ucraina, o altă rută importantă, a fost, de asemenea, redus, ceea ce a determinat UE să se grăbească să găsească surse alternative de aprovizionare pentru a umple instalațiile de depozitare a gazului pentru iarnă.

Industrii mari consumatoare de energie și-au redus producția

Costurile ridicate ale energiei electrice au forțat deja unele industrii mari consumatoare de energie, inclusiv producătorii de îngrășăminte și aluminiu, să își reducă producția și au determinat guvernele UE să investească miliarde de euro în programe de ajutorare a gospodăriilor.

Miniștrii Energiei din țările UE urmează să se întâlnească pe 9 septembrie pentru a discuta opțiunile pentru a ține în frâu creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului la gaze și linii de credit de urgență pentru participanții de pe piața energiei, se arată într-un document consultat de Reuters.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase