Home » D:News » Zelenski, apel la occident pentru accelerarea livrărilor de armament

Zelenski, apel la occident pentru accelerarea livrărilor de armament

Publicat: 15.09.2022
Zelenski, apel la occident pentru accelerarea livrărilor de armament
Foto: Shutterstock

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face apel la Occident să accelereze livrările de armament, în timp ce trupele ucrainene încearcă să consolideze controlul asupra unei mari porțiuni de teritoriu din nord-estul țării.

De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă, scrie Reuters.

Un oficial militar american de rang înalt a declarat că Rusia a cedat în mare parte teritoriul de lângă Harkov, în nord-estul țării, și și-a retras multe dintre trupele sale peste graniță. citiți mai departe

Accelerarea livrărilor de armament, cerută de președintele ucrainean

Washingtonul și aliații săi au furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, despre care Kievul spune că au ajutat la limitarea câștigurilor rusești.

Într-un discurs video ținut la sfârșitul zilei de luni, Zelenski a declarat că Ucraina și Occidentul trebuie să „consolideze cooperarea pentru a învinge teroarea rusă”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că forțele ucrainene au făcut „progrese semnificative” cu sprijinul Occidentului.

Ucraina recucerește teritorii

„Ceea ce au făcut este foarte metodic planificat și, bineînțeles, au beneficiat de un sprijin semnificativ din partea Statelor Unite și a multor alte țări pentru a se asigura că Ucraina are echipamentul de care are nevoie pentru a continua această contraofensivă”, a declarat Blinken.

Washingtonul a anunțat săptămâna trecută cel mai recent program de armament pentru Ucraina, inclusiv muniție pentru sistemele antirachetă HIMARS, și a trimis anterior Ucrainei sisteme de rachete sol-aer NASAMS, care pot doborî avioane.

Zelenski a declarat că Ucraina a recucerit aproximativ 6.000 de km pătrați de teritoriu, o fărâmă din suprafața totală a Ucrainei de aproximativ 600.000 de km pătrați. Teritoriul recucerit este aproximativ echivalent cu suprafața combinată a Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase