Home » D:News » Cum i-au torturat rușii pe ucrainenii din zonele eliberate recent?

Cum i-au torturat rușii pe ucrainenii din zonele eliberate recent?

Publicat: 16.09.2022
Cum i-au torturat rușii pe ucrainenii din zonele eliberate recent?
Foto: Profimedia

În nord-estul Ucrainei, o contraofensivă a permis forțelor armate să recucerească porțiuni de teritoriu și să alunge trupele rusești. Dar în zonele recent eliberate, ușurarea și durerea se împletesc – pe măsură ce apar relatări despre torturi și crime în timpul lunilor lungi de ocupație rusă.

Artem, care locuiește în orașul Balakliya din regiunea Kharkiv, a declarat pentru BBC că a fost reținut de ruși timp de peste 40 de zile și a fost electrocutat.

Balakliya a fost eliberată pe 8 septembrie, după ce a fost ocupată mai mult de șase luni. Epicentrul brutalității a fost secția de poliție din oraș, pe care forțele ruse au folosit-o ca sediu.

Cum i-au torturat rușii pe ucrainenii din teritoriile ocupate?

Artem a spus că putea auzi țipete de durere și teroare venind din alte celule.

Ocupanții s-au asigurat că strigătele puteau fi auzite, a spus el, închizând sistemul de ventilație zgomotos al clădirii.

„L-au oprit pentru ca toată lumea să poată auzi cum țipă oamenii atunci când sunt electrocutați”, ne-a spus el. „Au făcut acest lucru cu unii dintre deținuți o dată la două zile… Au făcut acest lucru chiar și femeilor”.

I-au făcut-o și lui Artem, deși în cazul lui doar o singură dată.

„M-au pus să țin în mână două fire”, a spus el. „Era un generator electric. Cu cât mergea mai repede, cu atât mai mare era tensiunea. Mi-au spus: ‘dacă îi dai drumul, ești terminat’. Apoi au început să pună întrebări. Au spus că mint, iar ei au început să îl învârtă și mai mult, iar tensiunea a crescut”.

Artem ne-a spus că a fost reținut pentru că rușii au găsit o fotografie a fratelui său, un soldat, în uniformă. Un alt bărbat din Balakliya a fost reținut timp de 25 de zile pentru că avea steagul ucrainean, a spus Artem.

8 bărbați, ținuți în celule de două persoane

O directoare de școală pe nume Tatiana spune că a fost reținută în secția de poliție timp de trei zile și că a auzit, de asemenea, țipete din alte celule.

Ofițerii de poliție ucraineni spun că până la opt bărbați au fost ținuți în celule pentru două persoane. Aceștia spun că localnicilor le era frică chiar și să treacă prin stație când rușii erau la conducere, în caz că ar fi fost prinși de soldații ruși.

Bărbați împușcați în ultima zi de control rusesc

În centrul orașului Balakliya, unde steagul ucrainean flutură din nou, mulțimea s-a adunat în jurul unui camion mic care transporta provizii. Mulți dintre cei care stăteau la coadă erau în vârstă și păreau epuizați, dar au existat și întâlniri fericite.

La capătul unei străduțe singuratice, unele dintre victime zac îngropate în grabă de către vecinii lor. O cruce rudimentară din lemn marca mormântul improvizat al unui șofer de taxi pe nume Petro Shepel. Pasagerul său – a cărui identitate este încă necunoscută – zace lângă el.

Mirosul morții a umplut aerul în timp ce poliția le-a exhumat rămășițele și le-a băgat în saci mortuari.

Autoritățile spun că cei doi bărbați au fost împușcați în apropierea unui punct de control rusesc în ultima zi a ocupației.

Mama lui Petro, Valentyna, a privit la exhumarea cadavrelor și a răbufnit împotriva rușilor care i-au ucis singurul fiu.

„Vreau să-l întreb pe Putin, de ce l-a împușcat și l-a ucis pe fiul meu?”, a strigat ea. „Pentru ce? Cine i-a cerut să vină aici cu astfel de arme amenințătoare? Nu numai că ne-a ucis copiii, dar ne-a ucis și pe noi, mamele lor. În aceste zile sunt o femeie moartă. Și vreau să mă adresez tuturor mamelor din lume: răzvrătiți-vă împotriva acestui asasin.”

Camioane abandonate

Pe drumul spre Balakliya, am văzut vehicule militare marcate cu simbolul „Z” pro-război, abandonate de ruși în timp ce fugeau.

Aflat printre ruine, șeful regional din Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că sarcina critică acum este de a restabili aprovizionarea cu apă și electricitate, dar există temeri că liniile electrice ar putea fi minate.

Întrebat de BBC dacă crede că rușii s-ar putea întoarce, el a răspuns: „Suntem în război, există întotdeauna un pericol”.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase