Home » D:News » Plasturele care monitorizează în timp real tumorile, dezvoltat de cercetători

Plasturele care monitorizează în timp real tumorile, dezvoltat de cercetători

Plasturele care monitorizează în timp real tumorile, dezvoltat de cercetători
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.09.2022

Plasturele capabil să monitorizeze dimensiunea tumorilor prezente sub piele este gata. Experimentat pe șoareci, va permite testarea eficacității medicamentelor anticancer în timp real, mult mai rapid decât acum.

Noul dispozitiv, dezvoltat de cercetătorii conduși de Universitatea Stanford din SUA, care și-au publicat descoperirile în revista „Science Advances”, este complet neinvaziv, funcționează cu baterii și poate transmite rezultatele direct către o aplicație pentru smartphone, notează La Repubblica.

Plasturele hi-tech, denumit Fast (Flexible Autonomous Sensor measuring Tumors), este compus dintr-un material flexibil și elastic foarte asemănător cu pielea, care include și circuite din aur și este conectat la o mică componentă electronică.

Plasturele hi-tech transmite date în timp real către un smartphone

Senzorul măsoară tensiunea pielii, respectiv cât de mult se întinde sau se scurtează pielea, și transmite datele în timp real către un smartphone.

În acest fel, potențialele terapii legate de regresia dimensiunii tumorii pot fi rapid excluse dacă sunt ineficiente sau pot fi testate în cadrul unor studii suplimentare.

Noul dispozitiv oferă 3 avantaje semnificative

Potrivit cercetătorilor, noul dispozitiv oferă 3 avantaje semnificative: capacitatea de a efectua o monitorizare constantă, deoarece rămâne mereu în contact cu pielea, capacitatea de a înfășura tumora fără a o comprima și, astfel, de a măsura schimbările de formă care sunt greu de observat cu alte metode și, în cele din urmă, faptul că este neinvaziv, lăsând animalul liber să se miște.

„Fast ar putea accelera, automatiza și chiar reduce semnificativ costul procesului de depistare a tratamentului împotriva cancerului”, spune Alex Abramson, cel care i-a condus pe cercetători.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase