Home » Știință » Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile

Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile

Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile
Credit foto: Jeff Fitlow/Rice University via EurekAlert
Publicat: 21.09.2022

Oamenii de știință au reușit să oprească tumorile canceroase aflate în stadiu avansat la șoareci prin utilizarea unor „fabrici de medicamente” implantate – iar noul tip de tratament durează doar câteva zile pentru a vindeca boala.

Deși va dura ceva timp pentru ca această abordare să fie testată și funcțională la oameni, sunt semne că avem o modalitate nouă și puternică de a aborda mezoteliomul, o formă agresivă de cancer.

„Fabricile de medicamente” sunt un fel de mărgele mici din alginat, fiecare cu o lățime de doar 1,5 milimetri și sunt concepute pentru a produce „explozii” continue de interleukină-2 (IL-2) în organism. Acest compus activează celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva tumorilor.

Implantul poate fi combinat cu un inhibitor pentru a ataca tumorile

„Am grijă de pacienții care au mezoteliom pleural malign. Aceasta este o malignitate foarte agresivă a mucoasei plămânilor și este foarte greu de tratat”, a explicat Bryan Burt, chirurg și oncolog la Colegiul de Medicină Baylor, SUA, citat de Science Alert.

Cercetătorii au combinat, de asemenea, implanturile cu ceea ce este cunoscut drept inhibitor, un tip de medicament care nu abordează cancerul în mod direct, ci învăță sistemul imunitar să identifice și să elimine mai bine celulele canceroase.

Testarea pe animale, un succes!

Pe cont propriu, implanturile au distrus tumorile la mai bine de jumătate dintre animalele testate. Atunci când sunt combinate cu inhibitorul punctului de control pe șoareci, tumorile au fost complet distruse, la toate animalele.

„De la început, obiectivul nostru a fost să dezvoltăm o platformă de terapie care să poată fi utilizată pentru mai multe tipuri diferite de tulburări ale sistemului imunitar sau diferite tipuri de cancer”, a precizat bioinginerul Amanda Nash de la Universitatea Rice din Texas, SUA.

Cercetarea a fost publicată în Clinical Cancer Research.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primul implant de retină artificială efectuat de medicii din Italia

Un fan înfocat și-a implantat în mână cheia de la autoturismul Tesla

Implantul Neuralink a cauzat moartea a 21% dintre maimuțele pe care s-au efectuat studii

Un craniu cu un implant metalic, una dintre cele mai vechi dovezi ale unui implant chirurgical antic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase