Home » D:News » Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric

Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric

Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.09.2022

Puternica furtună Fiona a lovit sâmbătă estul Canadei cu vânturi cu forța unui uragan, doborând copaci și linii electrice și lăsând sute de mii de case și companii fără electricitate, scrie Reuters.

Centrul național american pentru uragane (NHC) a declarat că centrul furtunii se află acum în Golful St. Lawrence, după ce a traversat Nova Scoția. Rapoartele privind copaci și linii electrice doborâte s-au răspândit în Nova Scotia și în Insula Prince Edward.

Fiona, care în urmă cu aproape o săptămână a lovit Puerto Rico și alte părți ale Caraibelor, a atins pământul între Canso și Guysborough, în Nova Scotia, unde Centrul canadian pentru uragane a declarat că a înregistrat ceea ce ar fi putut fi cea mai scăzută presiune barometrică a unei furtuni care a lovit pământul în istoria țării.

Vânturi puternice, valuri de furtună și precipitații abundente

Aproximativ 79% dintre consumatori, adică 414.000, au rămas fără curent în Nova Scotia, iar 95%, adică 82.000, au rămas fără curent în Insula Prince Edward , au declarat companiile de utilități. Regiunea se confrunta, de asemenea, cu servicii de telefonie mobilă cu probleme. Poliția din întreaga regiune a raportat multiple închideri de drumuri.

Furtuna a slăbit oarecum în timp ce se deplasa spre nord. La ora 8.00 a.m. (1200 GMT), se afla deasupra Golfului St. Lawrence, la aproximativ 340 km nord-est de Halifax, cu vânturi maxime de 140 km/h și se deplasa spre nord cu aproximativ 37 km/h, a precizat NHC.

Experții au prezis vânturi puternice, valuri de furtună și precipitații abundente. Fiona ar urma să slăbească treptat, dar se așteaptă ca furtuna să mențină vânturile cu putere de uragan până sâmbătă după-amiază, a precizat NHC.

Aproape un milion de persoane fără curent electric

Desemnată drept uragan după ce a lovit insulele din Caraibe la începutul săptămânii, Fiona a provocat moartea a cel puțin opt persoane și a lăsat fără curent electric aproape toți cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico. Aproape un milion de persoane au rămas fără curent electric cinci zile mai târziu.

Premierul canadian Justin Trudeau și-a amânat plecarea de sâmbătă spre Japonia, acolo unde urma să participe la funeraliile fostului premier Shinzo Abe, pentru a primi informări și a sprijini răspunsul de urgență al guvernului, a declarat pe Twitter secretarul de presă Cecely Roy.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase