Home » D:News » Elon Musk și Volodimir Zelenski s-au certat pe Twitter după ce miliardarul a spus că „victoria Ucrainei este puțin probabilă”

Elon Musk și Volodimir Zelenski s-au certat pe Twitter după ce miliardarul a spus că „victoria Ucrainei este puțin probabilă”

Publicat: 05.10.2022
Elon Musk și Volodimir Zelenski s-au certat pe Twitter după ce miliardarul a spus că „victoria Ucrainei este puțin probabilă”
Sursa foto: Profimedia

Miliardarul Elon Musk le-a cerut utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulțumirea ucrainenilor, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, care a răspuns cu propriul sondaj, scrie Reuters.

„Care @elonmusk vă place mai mult?”, a scris Zelenski pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susține Ucraina, altul care susține Rusia.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după așa-zise referendumuri care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

„Victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total”

„Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”, a scris Elon Musk.

Directorul executiv al Tesla Inc a sugerat ca Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei și ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze „da” sau „nu” cu privire la acest plan.

„Dragă @elonmusk, atunci când cineva încearcă să fure roțile mașinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al mașinii sau al roților. Chiar dacă susține că au votat în favoarea lui”, a răspuns pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: „Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina”. El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă „că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esențial identic”.

„Evident, suntem pro-Ucraina”

„Rusia are o populație de 3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutați pacea”, a postat el pe Twitter.

În februarie, atunci când internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina și că SpaceX trimitea mai multe terminale în această țară.

„Costurile suportate de SpaceX pentru a activa și susține Starlink în Ucraina sunt de ~80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro-Ucraina”, a postat Musk pe Twitter în cursul zilei de luni.

„Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacție tranșantă la planul de pace al lui Musk. „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a scris Melnyk pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a răspuns lui Musk, deși nu s-a referit la miliardar în mod direct: „Cei care propun ca Ucraina să renunțe la poporul și pământul său – probabil nu pentru a răni orgoliul lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință – trebuie să înceteze să folosească cuvântul pace ca pe un eufemism pentru a-i lăsa pe ruși să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai mult pământ.”

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase