Home » D:News » Liz Truss și-ar putea pierde funcția de premier la nici două luni de la învestire

Liz Truss și-ar putea pierde funcția de premier la nici două luni de la învestire

Liz Truss și-ar putea pierde funcția de premier la nici două luni de la învestire
Foto: Profimedia
Publicat: 18.10.2022

Premierul britanic Liz Truss ar putea fi destituită până pe 24 octombrie, iar parlamentarii iau deja în calcul mai multe persoane care i-ar putea succeda, potrivit unui raport.

A apărut un raport care sugerează că premierul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, ar putea fi demisă până la sfârșitul săptămânii și că legislatorii britanici au luat în considerare înlocuitorii acesteia.

Lupta premierului britanic Liz Truss pentru funcția sa politică s-ar putea încheia în curând, spun mulți politicieni. Premierul britanic s-ar putea confrunta cu o destituire până pe 24 octombrie, a anunțat Daily Mail.

Liz Truss și-ar putea pierde funcția

Potrivit rapoartelor, aproape 100 de parlamentari britanici din Partidul Conservator aflat la guvernare ar urma să trimită scrisori de neîncredere în Truss lui Graham Brady, care conduce comitetul partidului care organizează campania pentru conducerea acestuia.

La 2 octombrie, Truss a făcut o mare întoarcere de la planul său central de reducere a impozitelor atunci când a retras o politică de eliminare a ratelor maxime pentru cei mai bogați. Reducerea a declanșat turbulențe pe piață, care au dat naștere, de asemenea, la numeroase rebeliuni în cadrul partidului ei.

De ce riscă să fie destituit premierul britanic?

Truss se clatină sub amenințarea iminentă de a fi destituită ca premier al Marii Britanii din cauza eșecului în gestionarea inflației în creștere în țara sa și a faptului că moneda a atins un minim record. De fapt, regimul ei a introdus un mini-buget pe 23 septembrie cu scopul de a impune reduceri ale impozitelor pentru gospodării și ale facturilor la energie.

În urma acestei măsuri, comercianții au avertizat asupra amplificării datoriilor, iar bugetul menționat nu a avut efectul dorit asupra economiei britanice.

Bugetul a fost prezentat sub conducerea lui Kwasi Kwarteng, numit de Truss în funcția de ministru de finanțe al Regatului Unit, fiind primul negru care a ocupat această funcție. Cu toate acestea, vineri, Truss și-a demis ministrul și l-a numit pe Jeremy Hunt în funcția de ministru de finanțe, implicând Marea Britanie într-o nouă criză.

Ce se întâmplă cu Marea Britanie de când a ieșit din UE?

Se poate remarca faptul că Marea Britanie a înregistrat înlăturarea a trei dintre prim-miniștrii săi de când țara a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în 2016.

Un raport al tabloidului Daily Mail sugerează că parlamentarii îi vor cere șefului comisiei să o informeze pe Truss că „timpul ei a expirat”, în caz contrar ea va fi îndrumată să schimbe regulile pentru a permite un vot de încredere. Acesta a afirmat că Brady se opune înlăturării lui Truss și a susținut că Hunt și Truss, recent numiți, merită o șansă de a stabili strategia economică într-un buget pe 31 octombrie, se arată în raport.

Pe de altă parte, The Times a relatat că mai mulți parlamentari au purtat discuții secrete în acest sens și au luat în considerare înlocuirea lui Truss cu un alt lider. Acest lucru ar consemna o schimbare la nivelul premierului britanic pentru a cincea oară de la Brexit.

Liz Truss și-ar putea pierde funcția din cauza taxelor

Destituirea a apărut după ce Truss nu a ținut pasul cu realizarea unor aspecte vitale ale promisiunilor sale din sondaje, alimentând astfel nemulțumirea în rândul liderilor de partid. Ea a promis să elimine taxele înainte de a câștiga conducerea Partidului Conservator în septembrie 2022. De asemenea, sondajele de opinie sugerează că partidul se află în urma Partidului Laburist din opoziție în sondajele de opinie.

Pe fondul speculațiilor privind înlăturarea lui Truss, există mulți lideri și miniștri care se opun acestei măsuri. Potrivit ministrului de externe James Cleverly, o schimbare a premierului britanic ar fi o „idee dezastruos de proastă”.

„Cred că schimbarea conducerii ar fi o idee dezastruos de proastă, nu doar din punct de vedere politic, ci și economic, iar noi vom rămâne absolut concentrați pe creșterea economiei”, a declarat Cleverly referitor la rapoartele privind înlăturarea lui Truss.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase