Home » D:News » Sculpturi uimitoare vechi de mii de ani, descoperite în Irak

Sculpturi uimitoare vechi de mii de ani, descoperite în Irak

Sculpturi uimitoare vechi de mii de ani, descoperite în Irak
Foto: Profimedia
Publicat: 21.10.2022

Arheologii din nordul Irakului au făcut o descoperire uimitoare după ce au scos la iveală sculpturi vechi de aproximativ 2.700 de ani. Descoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări de reabilitare.

Sculpturile au fost găsite în Mosul de o echipă de excavare americano-irakiană care lucrează la reconstrucția vechii Porți Mashki, pe care militanții Statului Islamic au distrus-o în 2016, potrivit BBC.

Irakul găzduiește unele dintre cele mai vechi orașe din lume, inclusiv Babilonul. Tulburările sociale și războaiele au dus la jefuirea și deteriorarea multor situri arheologice.

Sculpturi uimitoare, descoperite în Irak

Cele opt reliefuri din marmură prezintă scene de război și imagini cu viță de vie și palmieri. Acestea datează din timpul regelui asirian Sennacherib, care a condus orașul antic Ninive între anii 705 și 681 î.Hr., a anunțat Consiliul de Stat irakian pentru Antichități și Patrimoniu.

Puternicul rege a fost cunoscut pentru campaniile sale militare, inclusiv împotriva Babilonului, și pentru rapida expansiune a orașului Ninive.

De un provin sculpturile?

Se crede că relicvele au împodobit cândva palatul său, iar apoi au fost mutate la Poarta Mashki, a declarat pentru AFP Fadel Mohammed Khodr, șeful echipei de arheologi irakieni. Poarta Mashki a fost una dintre cele mai mari din Ninive și a fost un simbol al mărimii și puterii orașului. Poarta a fost reconstruită în anii 1970, dar a fost distrusă cu un buldozer de către militanții SI în 2016.

Khodr a declarat că atunci când plăcile de marmură au fost poziționate la poartă, acestea au fost parțial îngropate. Secțiunile subterane au fost păstrate și poartă sculpturile care se văd astăzi. În schimb, ceea ce era deasupra solului a fost șters de-a lungul secolelor.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase