Home » Istorie » Capul de marmură dispărut al lui Hercule a fost găsit la locul unui celebru naufragiu antic

Capul de marmură dispărut al lui Hercule a fost găsit la locul unui celebru naufragiu antic

Capul de marmură dispărut al lui Hercule a fost găsit la locul unui celebru naufragiu antic
Credit: Nikos Giannoulakis, Antikythera
Publicat: 22.06.2022

În largul țărmurilor stâncoase ale Greciei, o comoară de artefacte a fost descoperită la locul unui celebru naufragiu antic. Printre numeroasele descoperiri se numără un cap de marmură al lui Hercule, faimosul erou din mitologia antică greacă și romană, și poate chiar câteva rămășițe umane.

Epava de la Antikythera este o epavă de epocă romană care datează din jurul anului 60 î.Hr. și care se află pe fundul mării la nord-vest de Creta. Este cel mai bine cunoscută ca fiind epava în care se aflau rămășițele unui dispozitiv despre care se crede că este cel mai vechi calculator analogic cunoscut din lume, mecanismul Antikythera.

Epava a fost descoperită pentru prima dată de către scafandrii în 1900, dar proiectele arheologice în curs de desfășurare au continuat să dezvăluie o serie de descoperiri intrigante.

Arheologii marini au anunțat rezultatele unei expediții care a început cu îndepărtarea unei roci mari, permițând accesul la o parte neexplorată anterior a epavei.

O comoară de artefacte, descoperită la locul unui celebru naufragiu antic

În cadrul acestei noi cavități, au descoperit soclul unei statui de marmură care prezenta părțile inferioare ale picioarelor, acoperite de un strat gros de depozite marine. De asemenea, au descoperit capul din marmură al unui bărbat cu barbă, pe care bănuiesc că îl reprezintă pe Herakles (cunoscut și sub numele de Hercule roman). Se crede că a însoțit o statuie fără cap numită „Herakles din Antikythera”, care a fost eliberată pentru prima dată din apă în 1900.

De asemenea, au descoperit doi dinți umani încastrați în depozitele marine care au apărut pe epavă de-a lungul mileniilor. Acest lucru este deosebit de interesant, deoarece analiza genetică și izotopică a dinților ar putea face mai multă lumină asupra oamenilor care au navigat pe această navă în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

În 2016, pe epava navei a fost găsit un schelet uman vechi de 2.000 de ani, supranumit Pamphilos. Cercetătorii au descoperit tot felul de obiecte, de la statui și bijuterii până la mecanismul Antikythera în sine. Această gamă de obiecte sugerează că cel mai probabil a fost o navă comercială.

Antikythera, cel mai vechi calculator analogic cunoscut din lume

Prin studierea obiectelor găsite pe epavă, echipa speră să înțeleagă în parte călătoria sortită eșecului, scrie IFL Science. Povestea sa nu este în totalitate clară, dar se pare că nava de 40 de metri lungime călătorea probabil dinspre Mediterana de Est spre Roma. Din nefericire, nu a reușit să ajungă la destinație după ce o furtună a făcut-o să se prăbușească pe stâncile din largul coastei Antikythera.

Dintre toate obiectele naufragiului, niciunul nu este mai intrigant decât mecanismul Antikythera. Folosind o serie de angrenaje din bronz, acesta a fost folosit pentru a prezice eclipsele, pentru a urmări mișcările Soarelui, ale Lunii și ale stelelor, precum și pozițiile celor cinci planete cunoscute atunci de grecii antici: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn.

Cu toate acestea, rămâne un mister motivul pentru care acest obiect incredibil se afla pe nava nefericită.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Epava uneia dintre cele mai faimoase nave ale secolului XVII a fost găsită

La Belle, vasul care a fost descoperit după 300 de ani de la naufragiu

Epava unei baleniere din secolul al XIX-lea, descoperită în adâncurile Golfului Mexic

Epava navei Endurance a legendarului explorator Sir Ernest Shackleton a fost găsită

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase