Home » D:News » Scandalul din lumea șahului ia amploare. Ce despăgubiri cere un jucător?

Scandalul din lumea șahului ia amploare. Ce despăgubiri cere un jucător?

Scandalul din lumea șahului ia amploare. Ce despăgubiri cere un jucător?
Foto: @GR Stocks/Unsplash
Publicat: 22.10.2022

Jucătorul de șah Hans Niemann a început o acțiune în justiție și cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari după ce a fost acuzat de trișat în timpul partidelor.

Tânărul în vârstă de 19 ani a fost acuzat de înșelăciune în urma unei investigații efectuate de platforma online Chess.com. Ancheta care a stabilit că este „probabil” că a trișat în peste 100 de partide online, a început după ce Hans Niemann l-a învins pe unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, potrivit Sky News.

Tânărul a lansat un proces de calomnie în valoare de 100 de milioane de dolari împotriva campionului mondial și a platformei online Chess.com.

Scandalul din lumea șahului se extinde

Chess.com, care l-a interzis pe Niemann, este cea mai populară platformă de șah din lume și a folosit instrumente de detectare și de analiză ale mutărilor unui jucător în comparație cu cele recomandate de calculatoare pentru a întocmi raportul.

Investigația nu a găsit nicio dovadă de înșelăciune la partidele față în față ale lui Niemann împotriva lui Carlsen sau în alte întâlniri. Totuși, rezultatul a sugerat existența unor fraude online pe scară largă.

Procesul, inițiat la un tribunal din Missouri, SUA, îi mai enumeră ca inculpați pe platforma de șah online Play Magnus a lui Carlsen, pe directorul Chess.com, Danny Rensch, și pe marele maestru american Hikaru Nakamura.

Niemann a susținut că inculpații „au complotat pentru a-l pune pe lista neagră” din lumea șahului profesionist și că a fost evitat de organizatorii de turnee de când Carlsen, de cinci ori campion mondial, l-a acuzat public că a trișat. Înfrângerea surprinzătoare a lui Carlsen în fața lui Niemann și retragerea sa ulterioară de la Cupa Sinquefield din St Louis, Missouri, în septembrie, a stârnit numeroase comentarii și acuzații. La câteva săptămâni după Cupa Sinquefield, norvegianul s-a retras după doar o singură mutare împotriva lui Niemann într-un turneu online.

Problemele lui Niemann

Niemann fusese anterior interzis pe Chess.com pentru înșelăciune online, după ce recunoscuse că în tinerețe nu a jucat corect în partidele de pe site, dar a negat orice abatere în timpul întâlnirilor profesioniste.

În plângere se spune că Chess.com „l-a interzis pe Niemann pe site-ul său și la toate evenimentele sale viitoare, pentru a că a dat crezare acuzațiilor nefondate și defăimătoare ale lui Carlsen de trișat. Carlsen, după ce și-a consolidat poziția de Rege al șahului, crede că, atunci când vine vorba de șah, poate face tot ce vrea și poate scăpa nepedepsit.”

O anchetă este în curs de desfășurare

În proces a fost atras și Nakamura, un partener al Chess.com, că a publicat „ore întregi de conținut video care amplifică și încearcă să susțină acuzațiile false de înșelăciune ale lui Carlsen”.

Avocații Chess.com au declarat că acuzațiile lui Niemann nu au nicio acoperire.

„Chess.com așteaptă cu nerăbdare să lămurească lucrurile în numele echipei sale și al tuturor jucătorilor de șah cinstiți”.

Federația Internațională de Șah a declarat luna trecută că va deschide o anchetă privind acuzațiile de trișare.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase