Home » D:News » Câți burgeri ar trebui să mâncăm pe săptămână dacă vrem să salvăm planeta de la schimbările climatice?

Câți burgeri ar trebui să mâncăm pe săptămână dacă vrem să salvăm planeta de la schimbările climatice?

Câți burgeri ar trebui să mâncăm pe săptămână dacă vrem să salvăm planeta de la schimbările climatice?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.10.2022

Consumul de carne ar trebui redus la echivalentul a doi burgeri pe săptămână în țările dezvoltate, iar transportul public ar trebui extins de șase ori mai repede decât în prezent, dacă vrem să evităm cele mai grave consecințe ale crizei climatice, potrivit unui studiu.

De asemenea, rata defrișărilor trebuie să fie redusă rapid, iar eliminarea treptată a cărbunelui trebuie să se facă de 6 ori mai repede decât se reușește în prezent.

Industriile grele, cum ar fi cele de ciment și oțel, nu se mișcă suficient de repede în ceea ce privește reducerea emisiilor, iar creșterea rapidă a energiei regenerabile și adoptarea vehiculelor electrice trebuie menținută.

Ce trebuie să facem ca să reducem emisiile de gaze cu efect de seră?

Raportul „State of Climate Action 2022″ a analizat progresele înregistrate la nivel mondial în ceea ce privește 40 de indicatori care ar fi esențiali pentru reducerea la jumătate a emisiilor globale de gaze cu efect de seră până în 2030, în conformitate cu obiectivul de limitare a creșterii temperaturii la 1,5C peste nivelurile preindustriale.

Cercetătorii au descoperit o imagine sumbră, cu puțin peste jumătate dintre indicatori pe o traiectorie greșită, iar cinci dintre ei se îndreaptă în direcția greșită.

Indicatorii cei mai îngrijorători au fost: utilizarea gazului, care crește rapid într-un moment în care ar trebui redusă în favoarea energiei regenerabile, fabricarea oțelului, unde tehnologia de reducere a emisiilor nu este adoptată suficient de repede; călătoriile efectuate cu autoturismele, rata de pierdere a pădurilor de mangrove și emisiile din agricultură.

Progrese importante în lupta împotriva schimbărilor climatice

Ani Dasgupta, directorul executiv al World Resources Institute, una dintre organizațiile responsabile pentru raport, a subliniat condițiile meteorologice extreme înregistrate în acest an în întreaga lume.

„Lumea a văzut devastarea provocată de o încălzire de doar 1,1 C. Fiecare fracțiune de grad contează în lupta pentru protejarea oamenilor și a planetei. Asistăm la progrese importante în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar încă nu suntem învingători în niciun sector”, a spus el.

Bill Hare, directorul executiv al Climate Analytics, care a contribuit, de asemenea, la elaborarea raportului, a avertizat cu privire la utilizarea din ce în ce mai frecventă a gazului pentru producerea de energie electrică în întreaga lume.

Producția de energie solară a crescut

„Ceea ce este deosebit de îngrijorător este creșterea producției de energie electrică pe bază de gaze fosile, în ciuda disponibilității unor alternative mai puțin costisitoare și mai sănătoase”, a spus el: „Criza în curs de desfășurare, rezultată din șocuri precum pandemia și invazia Rusiei în Ucraina, a arătat foarte clar cum dependența continuă de combustibilii fosili nu numai că este rea pentru climă, dar vine și cu riscuri grave de securitate și economice”.

Raportul, realizat de Systems Change Lab, o coaliție de organizații de analiști și fundații caritabile, a identificat câteva puncte pozitive.

Producția de energie solară a crescut cu aproape jumătate între 2019 și 2021, în timp ce vehiculele electrice au reprezentat aproape unul din 10 autoturisme vândute în 2021, dublu față de anul precedent.

Ce ar trebui să facă guvernele lumii?

Analiza a concluzionat că este nevoie de investiții mult mai mari pentru ca economia mondială să treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon: ar fi nevoie de fonduri suplimentare de aproximativ 460 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu, iar guvernele trebuie, de asemenea, să înceteze tratamentul favorabil acordat combustibililor fosili.

Autorii au cerut instituțiilor financiare să înceteze să mai susțină producția de combustibili fosili și industriile cu emisii mari de carbon.

Concluziile raportului vor fi prezentate guvernelor în cadrul summitului Cop27 al ONU privind clima, care va începe luna viitoare în Egipt.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase