Home » D:News » Economia Marii Britanii pare să anunțe începutul unei recesiuni

Economia Marii Britanii pare să anunțe începutul unei recesiuni

Economia Marii Britanii pare să anunțe începutul unei recesiuni
Foto: @Alevision.co/Unsplash
Publicat: 12.11.2022

Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul III, la începutul a ceea ce probabil va fi o recesiune de lungă durată, subliniind provocarea pentru ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, care se pregătește să crească taxele și să reducă cheltuielile săptămâna viitoare.

Economia a scăzut cu 0,2% în al treilea trimestru, mai puțin decât contracția de 0,5% prognozată de analiști într-un sondaj Reuters, arată datele oficiale de vineri.

Dar a fost prima scădere a produsului intern brut de la începutul anului 2021, când Marea Britanie era încă supusă unor restricții stricte.

Ce se întâmplă cu economia Marii Britanii?

Economia Marii Britanii se află acum și mai mult sub dimensiunea sa de dinaintea pandemiei – este singura economie din Grupul celor șapte care nu și-a revenit încă pe deplin după prăbușirea COVAD – și este mai mică decât în urmă cu trei ani, pe baza unui trimestru calendaristic.

Hunt și-a repetat avertismentele că vor fi necesare decizii dure privind impozitele și cheltuielile. „Nu îmi fac iluzii, ne așteaptă un drum greu – unul care va necesita decizii extrem de dificile pentru a restabili încrederea și stabilitatea economică”, spune Hunt într-un comunicat.

„Dar, pentru a obține o creștere durabilă pe termen lung, trebuie să ținem sub control inflația, să echilibrăm conturile și să facem ca datoria să scadă”, a adăugat el. „Nu există altă cale”.

Cât timp va dura recesiunea?

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că economia Marii Britanii va intra într-o recesiune care va dura doi ani dacă ratele dobânzilor vor crește atât de mult pe cât au estimat investitorii.

Chiar și în lipsa unor noi creșteri ale ratelor, economia s-ar contracta în cinci din cele șase trimestre până la sfârșitul anului 2023, a spus instituția.

Numai în luna septembrie, când funeraliile reginei Elisabeta au fost marcate printr-o maifestare publică unică care a închis multe întreprinderi, economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,6%, a precizat Oficiul Național de Statistică. Aceasta a fost o scădere lunară mai mare decât prognoza mediană pentru o contracție de 0,4% în sondajul Reuters și cea mai mare din ianuarie 2021, când a existat un blocaj COVID-19.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase