Home » D:News » Marea Neagră are o „mare importanță strategică” pentru NATO

Marea Neagră are o „mare importanță strategică” pentru NATO

Marea Neagră are o „mare importanță strategică” pentru NATO
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.12.2022

Marea Neagră are o „mare importanță strategică” pentru NATO, iar din 2014, alianța și-a sporit prezența în această zonă, a declarat, la București, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Declarația vine după ce Ucraina a anunțat recent că în Marea Neagră a intrat o navă de război rusă capabilă să tragă rachete de croazieră.

„Lucrăm mai îndeaproape cu națiunile din Marea Neagră, Georgia și Ucraina, doi parteneri apropiați”, a spus șeful NATO. „Am făcut asta înainte de război și, desigur, facem mai mult acum, după război. Marea Neagră necesită ca NATO să abordeze toate provocările pe care le vedem în regiune. Asta face parte din adaptarea noastră generală a acestei alianțe – să răspundem la o agresiune mai agresivă”.

Jens Stoltenberg a reafirmat sprijinul NATO pentru Ucraina

Jens Stoltenberg a reafirmat sprijinul NATO pentru Ucraina împotriva agresiunii rusești. El a subliniat că alianța „nu este parte a conflictului”, dar spune că membrii săi oferă „un sprijin fără precedent” țării pentru ca aceasta să se poată apăra de Rusia.

În continuare, el acuză Rusia de intensificarea „valurilor de brutalitate” în invazie, invocând și costul financiar pentru țările europene și alte țări.

„Într-adevăr, cu toții plătim un preț pentru războiul Rusiei în Ucraina, dar prețul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce pentru Ucraina este plătit în sânge.”

Stoltenberg spune că NATO nu trebuie să permită Rusiei să câștige, deoarece aceasta ar însemna că președintele Vladimir Putin și alți lideri autoritari vor deveni mai încrezători în folosirea violenței pentru a-și atinge scopurile, adăugând că „nu poate exista o pace durabilă dacă opresorul câștigă”.

O prezență mai mare a NATO la granițele sale

Stoltenberg a apreciat că rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina este exact opusul scopurilor declarate de Vladimir Putin – în sensul că va duce la o prezență mai mare a NATO la granițele sale.

Având în vedere că președintele rus dă adesea vina pentru agresiunea sa pe alianța occidentală pentru extinderea în Europa de Est după căderea Uniunii Sovietice, Stoltenberg subliniază că rezultatul invaziei a fost creșterea volumului de trupe și echipamente militare în statele care se învecinează cu Rusia.

De asemenea, secretarul general remarcă faptul că aproape sigur va avea ca rezultat extinderea NATO și în ceea ce privește membrii săi, Suedia și Finlanda fiind în stadii avansate de aderare, încălcând politicile lor de neutralitate de lungă durată.

„Știm că cele mai multe războaie se termină la masa negocierilor, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor este legat în mod inextricabil de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus Jens Stoltenberg.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase