Home » D:News » Racheta SLS de la NASA a decolat în ciuda stricăciunilor produse de uraganul Nicole

Racheta SLS de la NASA a decolat în ciuda stricăciunilor produse de uraganul Nicole

Racheta SLS de la NASA a decolat în ciuda stricăciunilor produse de uraganul Nicole
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.11.2022

Racheta spațială ultra-scumpă a NASA, Space Launch System (SLS), a decolat miercuri, 16 noiembrie de la Centrul Spațial Kennedy, după ce săptămâna trecută a înfruntat uraganul Nicole.

După ce inginerii au inspectat nava spațială, managerul misiunii Artemis, Mike Sarafin, a transmis că o bucată de trei metri lungime, făcând parte din stratul de izolare, s-a desprins de rachetă din cauza uraganului Nicole și că este prea târziu pentru a mai fi reparată înaintea de lansare, conform Futurism.

Acesta a fost, din păcate, un alt impediment, după mai multe lansări anulate în ultimele două luni, din cauza unor defecțiuni tehnice, a unor scurgeri de hidrogen și a vremii nefavorabile. Cu toate acestea, NASA a reușit să lanseze racheta SLS în dimineața zilei de miercuri, 16 noiembrie.

Ce rol avea piesa pe care a dezlipit-o uraganul Nicole?

Piesa dezlipită de pe rachetă era concepută să minimizeze căldura aerodinamică în timpul ascensiunii, acolo unde carlinga rachetei se atașează de capsula Orion a NASA.

„A fost o zonă care avea o lungime de aproximativ trei metri [pe partea de unde a suflat vântul] pe unde a trecut furtuna”, a declarat Sarafin, citat de CBS News.

Ce urmează acum pentru cea mai puternică rachetă construită vreodată de NASA?

Racheta SLS a NASA a decolat în dimineața zilei de miercuri, la ora 08:48 (ora României), transportând capsula Orion pe orbită și pornind într-o misiune care o va duce dincolo de fața nevăzută a Lunii și înapoi. Asta înseamnă o călătorie de 2,09 milioane de kilometri.

NASA se așteaptă ca racheta SLS să se întoarce înapoi pe Pământ în data de 11 decembrie, atunci când se va prăbuși în ocean.

Vă mai recomandăm și: 

Reușită pentru Artemis I! NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată

NASA a anunțat data de lansare pentru misiunea care va studia asteroidul 16 Psyche

Zeci de super-emițători de metan, detectați din spațiu de instrumentele NASA

Instrumentul pentru detectarea vieții al NASA, gata să zboare spre Enceladus sau Europa

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase