Home » D:News » O rachetă SpaceX a lansat primul rover lunar construit de arabi

O rachetă SpaceX a lansat primul rover lunar construit de arabi

O rachetă SpaceX a lansat primul rover lunar construit de arabi
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.12.2022

O rachetă SpaceX Falcon 9 a fost lansată recent de la stația spațială Cape Canaveral din Florida, transportând în spațiu primul vehicul spațial lunar construit de arabi, relatează CNN.

Roverul Rashid a fost construit de Centrul spațial Mohammed bin Rashid din Dubai (MBRSC), din Emiratele Arabe Unite (EAU), și este livrat de modulul HAKUTO-R, proiectat de compania japoneză de explorare lunară ispace. Dacă va avea succes, HAKUTO-R va deveni, de asemenea, prima navă spațială comercială care va efectua o aselenizare.

Misiunea urmează o rută cu consum redus de energie către Lună și ar trebui să ajungă în aprilie 2023. Odată ajuns acolo, roverul va petrece o zi lunară (echivalentul a 14,75 de zile pe Pământ) la suprafață, desfășurând principalele operațiuni. Va petrece o a doua zi lunară desfășurând operațiuni secundare, dacă va supraviețui mediului nocturn dur al Lunii, înainte de a fi scos din uz.

Roverul Rashid va efectua experimente în sprijinul înțelegerii prafului lunar

Programat să aterizeze în craterul Atlas din partea de nord-est a Lunii, roverul a fost proiectat să reziste în timpul nopții lunare, atunci când temperaturile pot ajunge până la -183°C.

Roverul Rashid, denumit după regretatul șeic Rashid Al Saeed, fostul conducător al Dubaiului, va analiza suprafața lunară și va efectua experimente pentru a înțelege mai multe despre praful lunar. Particulele de praf lunar ascuțite ca niște lame de ras pot să se lipească și să erodeze costumele spațiale și echipamentele, cauzând probleme operaționale pentru astronauți.

Roverul va fi alimentat în întregime cu energie solară și este echipat cu patru camere, inclusiv una microscopică și una termică.

Primul pas în ambițiosul program de explorare a Lunii al Emiratelor Arabe Unite

Lansarea are loc la scurt timp după cea a misiunii lunare Artemis I a NASA și marchează primul pas în ambițiosul program de explorare a Lunii al Emiratelor Arabe Unite. Statul intenționează să trimită pe Lună mai multe vehicule, inclusiv rovere și orbitale, cu un al doilea rover planificat să fie lansat în 2025.

Construcția roverului Rashid Rover de zece kg și cu patru roți a început în 2017 la MBRSC. Acesta a fost proiectat de o echipă în întregime emirateză.

MBRSC folosește misiunea și pentru a alimenta planurile ambițioase pentru o colonie pe Marte, sperând să construiască prima așezare umană pe Planeta Roșie până în 2117.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase