Home » D:News » China s-ar putea confrunta cu aproximativ un milion de decese după ieșirea din politica zero-COVID

China s-ar putea confrunta cu aproximativ un milion de decese după ieșirea din politica zero-COVID

China s-ar putea confrunta cu aproximativ un milion de decese după ieșirea din politica zero-COVID
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22.12.2022

Ieșirea bruscă și nepregătită a Chinei din politica zero-Covid ar putea duce la aproape un milion de decese, potrivit unui nou studiu, în timp ce țara se pregătește pentru un val de infecții fără precedent care se va răspândi din cele mai mari orașe ale sale în vastele zone rurale, scrie CNN.

Timp de aproape trei ani, guvernul chinez a recurs la restricții stricte, carantine centralizate, teste în masă și urmărirea riguroasă a contactelor pentru a limita răspândirea virusului. Această strategie costisitoare a fost abandonată la începutul acestei luni, în urma unei explozii de proteste în întreaga țară.

Însă experții au avertizat că țara este slab pregătită pentru o astfel de decizie, nereușind să crească rata de vaccinare a persoanelor în vârstă, să sporească capacitatea de intervenție și de terapie intensivă în spitale și să stocheze medicamente antivirale.

Ieșirea Chinei din politica zero-Covid ar supraîncărca spitalele țării

În condițiile actuale, o redeschidere la nivel național ar putea provoca până la 684 de decese la un milion de persoane, potrivit previziunilor făcute de trei profesori de la Universitatea din Hong Kong.

Având în vedere că populația Chinei este de 1,4 miliarde de persoane, acest lucru ar însemna 964.400 de decese.

Valul de infecții „probabil că ar supraîncărca multe sisteme locale de sănătate din întreaga țară”, se arată în lucrare, publicată săptămâna trecută pe serverul Medrxiv și care nu a fost încă supusă evaluării de către colegi.

Ridicarea simultană a restricțiilor în toate provinciile ar duce la cereri de spitalizare de 1,5 până la 2,5 ori mai mari decât capacitatea spitalelor, potrivit studiului.

Dar acest scenariu cel mai rău ar putea fi evitat dacă China va distribui rapid vaccinuri de rapel și medicamente antivirale.

Postările de pe social media au arătat o creștere a cererii pentru crematorii

Cu o acoperire vaccinală de 85% pentru a patra doză și o acoperire antivirală de 60%, numărul de decese poate fi redus cu 26% până la 35%, potrivit studiului, care este finanțat parțial de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și de guvernul din Hong Kong.

Luni, autoritățile sanitare chineze au anunțat două decese cauzate de Covid, ambele în Beijing, care se confruntă cu cea mai gravă epidemie de la începutul pandemiei.

Acestea au fost primele decese raportate oficial de la relaxarea dramatică a restricțiilor din 7 decembrie, deși postările din rețelele de socializare chineze au indicat o creștere a cererii la casele funerare și crematoriile din Beijing în ultimele săptămâni.

Un angajat de la o casă funerară de la periferia Beijingului a declarat pentru CNN că au fost copleșiți de cozile lungi pentru incinerare, iar clienții vor trebui să aștepte cel puțin până a doua zi pentru a-i incinera pe cei dragi.

Pe Baidu, motorul de căutare online dominant în China, căutările pentru „case funerare” de către locuitorii din Beijing au atins un nivel record de când a început pandemia.

China a încetat să mai raporteze cazurile asimptomatice

Alte orașe mari se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de infecții. În centrul financiar din Shanghai, școlile au mutat majoritatea cursurilor online începând de luni. În metropola sudică Guangzhou, autoritățile le-au spus elevilor care urmează cursuri online și preșcolarilor să nu se pregătească pentru revenirea la școală.

În megaorașul Chongqing din sud-vest, autoritățile au anunțat duminică că lucrătorii din sectorul public care au fost testați pozitiv la Covid pot merge la serviciu „în mod normal” – o schimbare remarcabilă pentru un oraș care, cu doar câteva săptămâni în urmă, se afla în mijlocul unui blocaj în masă.

Este dificil să se judece adevărata amploare a epidemiei după cifrele oficiale. China a încetat să mai raporteze cazurile asimptomatice săptămâna trecută, recunoscând că nu mai este posibil să urmărească numărul real de infecții.

Experții chinezi au avertizat că ce este mai rău încă nu a venit. Wu Zunyou, epidemiologul șef al CDC din China, a declarat că țara este lovită de primul din cele trei valuri de infecții așteptate în această iarnă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase