Home » D:News » Eforturile actuale de protejare a ecosistemelor din Antarctica sunt insuficiente

Eforturile actuale de protejare a ecosistemelor din Antarctica sunt insuficiente

Eforturile actuale de protejare a ecosistemelor din Antarctica sunt insuficiente
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.12.2022

Eforturile de conservare existente sunt insuficiente pentru a proteja ecosistemele din Antarctica și este probabil ca 65% din numărul de plante și animale sălbatice de pe continent să scadă până în anul 2100, potrivit unui studiu realizat de Jasmine Rachael Lee de la Universitatea Queensland, Australia.

Studiul, publicat recent în revista PLOS Biology, arată că punerea în aplicare a zece strategii de gestionare a amenințărilor, la un cost anual de 23 de milioane de dolari, ar aduce beneficii pentru 84% din grupurile de păsări, mamifere și plante terestre.

Ca să înțeleagă mai bine care sunt speciile cele mai vulnerabile și ca să identifice acțiunile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, cercetătorii au combinat evaluările experților cu datele științifice. Astfel, oamenii de știință au putut să evalueze amenințările și strategiile de conservare pentru Antarctica, conform EurekAlert.

Schimbările climatice, cea mai gravă amenințare la adresa biodiversității

Cercetătorii au cerut unui număr de 29 de experți să definească posibile strategii de gestionare, să estimeze costul și fezabilitatea acestora și să evalueze beneficiile potențiale pentru diferite specii până în 2100.

Schimbările climatice au fost identificate ca fiind cea mai gravă amenințare la adresa biodiversității din Antarctica, iar influențarea politicii globale pentru a limita încălzirea a fost cea mai benefică strategie de conservare. În condițiile strategiilor actuale de gestionare și a unei încălziri de peste 2 grade Celsius, 65% din numărul plantelor și animalelor terestre va scădea până în 2100.

Păsările marine și pinguinii, printre speciile cele mai vulnerabile

Pinguinii imperiali au fost identificați ca fiind cei mai vulnerabili, urmați de alte păsări marine și de viermii cilindrici din sol. Cu toate acestea, strategiile regionale de gestionare ar putea aduce beneficii pentru până la 74% din plante și animale, la un cost estimat de 1,92 miliarde de dolari în următorii 83 de ani. Costul reprezintă 0,004% din PIB-ul mondial în 2019.

„Ceea ce arată această lucrare este că schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa speciilor din Antarctica și că avem nevoie de eforturi globale de atenuare pentru a le salva. Acest lucru nu va contribui doar la asigurarea viitorului lor, ci și al nostru”, a spus Rachel Lee.

Ce strategii ar schimba declinul spre care se îndreaptă Antarctica?

Strategiile regionale de gestionare care ar putea să ofere cel mai mare randament al investițiilor au fost: reducerea la minimum a impactului activităților umane, îmbunătățirea planificării și gestionării noilor proiecte de infrastructură și îmbunătățirea gestionării transporturilor.

În timp ce Antarctica se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice și a activităților umane, cercetătorii spun că este necesară o combinație de eforturi de conservare regionale și globale pentru a păstra biodiversitatea și ecosistemele pentru generațiile viitoare.

Vă mai recomandăm și: 

Mostre de atmosferă veche de 5 milioane de ani, găsite în gheața din Antarctica

Primul român care a ajuns în Antarctica

Test de cultură generală. Cu ce este acoperit corpul pinguinilor?

Succesul acțiunilor climatice depinde de gestionarea, în viitor, a resurselor de apă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase