Home » D:News » Organizațiile și grupurile indigene cer returnarea de urgență a unui tron mayaș trimis la New York

Organizațiile și grupurile indigene cer returnarea de urgență a unui tron mayaș trimis la New York

Publicat: 26.01.2023
Organizațiile și grupurile indigene cer returnarea de urgență a unui tron mayaș trimis la New York
Foto: Shutterstock

Un tron mayaș care a călătorit la Metropolitan Museum of Art din New York pentru a fi restaurat și pentru a face parte dintr-o expoziție, cu titlul de împrumut, a fost exportat ilegal și ar trebui returnat imediat, potrivit unei scrisori publice semnate de Colectivul Guatemalez pentru Apărarea Patrimoniului și de alte persoane.

Organizația și comunitățile indigene din Guatemala afirmă că legislația țării interzice exportul unor astfel de artefacte pentru a fi expuse și că guvernul guatemalez încalcă propria lege a țării dacă permite ca operele să fie expuse în afara Guatemalei pentru orice perioadă de timp.

Guvernul a făcut o excepție într-un acord de împrumut reciproc cu Met, care conținea o serie de convenții separate referitoare la conservarea și expunerea operelor. Oficialii au acordat o autorizație temporară de export, ca parte a înțelegerii, după care „Tronul I” din secolul al VIII-lea și un al doilea artefact – un panou din aceeași perioadă – au fost transferate la muzeul din New York în august 2021 de la Museo Nacional de Arqueología y Etnología din Ciudad de Guatemala special pentru a fi restaurate de experți.

Executivul din Guatemala și Met susțin că această colaborare promovează conservarea patrimoniului cultural. Ambele lucrări sunt expuse în cadrul „Lives of the Gods: Divinity in Maya Art” (până la 2 aprilie 2023), după ce au fost supuse unui proces de conservare, și se vor întoarce în Guatemala anul viitor.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase