Home » Istorie » Un sit uriaș al civilizației maya, scos la iveală cu ajutorul laserelor în nordul Guatemalei

Un sit uriaș al civilizației maya, scos la iveală cu ajutorul laserelor în nordul Guatemalei

Un sit uriaș al civilizației maya, scos la iveală cu ajutorul laserelor în nordul Guatemalei
Sursa foto: Hansen, Richard D. et al. 2022, „Ancient Mesoamerica”
Publicat: 17.01.2023

Geologii din nordul Guatemalei au descoperit un sit mayaș uriaș, care se întinde pe aproximativ 1.700 de kilometri pătrați și care datează din perioada clasică medie și târzie, între 1000 î.Hr. și 250 î.Hr.

Descoperirile au fost rezultatul unui studiu pe care cercetătorii l-au efectuat cu ajutorul unui avion, folosind metoda LIDAR (light detection and ranging), prin care sunt emise lasere, iar lumina reflectată este folosită pentru a crea imagini aeriene ale unui peisaj, potrivit Live Science.

Folosind datele obținute în urma scanărilor LIDAR, echipa a identificat în regiune peste 1.000 de așezări, care erau interconectate de 160 de kilometri de drumuri pe care mayașii le traversau, probabil, pe jos. De asemenea, cercetătorii au detectat rămășițele mai multor platforme și piramide mari, împreună cu canale și rezervoare folosite pentru colectarea apei, potrivit studiului. Acesta a fost publicat recent în revista Ancient Mesoamerica.

O regiune potrivită atât pentru locuit, cât și pentru agricultură

Datele lidar au arătat „pentru prima oară o regiune care fusese integrată politic și economic și care nu mai fusese văzută anterior în alte locuri din emisfera vestică. Putem vedea acum întregul peisaj al regiunii mayașe”, în această parte din Guatemala, a spus coautorul studiului, Carlos Morales-Aguilar, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Geografie și Mediu al Universității Texas din Austin, SUA.

Deci, ce a făcut această regiune atât de atractivă încât mayașii să dorească să se stabilească acolo?

Pentru mayași, bazinul carstic Mirador-Calakmul a fost zona Goldilocks. Mayașii s-au stabilit în [această regiune] pentru că avea combinația potrivită de terenuri înalte pentru așezări și terenuri joase pentru agricultură. Zonele înalte au oferit o sursă de calcar, principalul lor material de construcție și teren uscat pentru a trăi. Câmpiile joase sunt, în mare parte, mlaștini sezoniere, care au oferit spațiu pentru agricultura în zonele umede, precum și sol bogat în substanțe organice pentru a fi folosit în agricultura pe terase”, a declarat coautorul studiului, Ross Ensley, geolog la Institutul pentru studiul geologic al zonelor joase mayașe din Houston.

Un oraș „ascuns”, care a dezvăluit o lume întreagă în nordul Guatemalei

Cercetătorii au folosit anterior metoda lidar ca să scaneze siturile din Guatemala. În 2015, o inițiativă numită „Mirador Basin Project” a efectuat două cercetări la scară largă în partea de sud a bazinului, concentrându-se asupra orașului antic El Mirador. Acest proiect a dus la cartografierea a 1.703 kilometri pătrați din această secțiune a țării, potrivit studiului.

„Atunci când am generat primele modele de pământ gol ale orașului antic El Mirador am fost uimit. A fost fascinant să observ pentru prima dată numărul mare de rezervoare, piramide monumentale, terase, zone rezidențiale și movile mici”, a declarat Morales-Aguilar.

Cercetătorii speră că tehnologia lidar îi va ajuta să exploreze părți ale Guatemalei care au rămas un mister timp de secole.

Vă mai recomandăm și: 

Mayașii gestionau comerțul independent de conducătorii lor

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

O uriașă civilizație mayașă, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Guatemala

Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase