Home » D:News » Casa de licitații Christie’s, obligată să înapoieze o pictură unor moștenitori ai lui Proust

Casa de licitații Christie’s, obligată să înapoieze o pictură unor moștenitori ai lui Proust

Publicat: 01.02.2023
Casa de licitații Christie’s, obligată să înapoieze o pictură unor moștenitori ai lui Proust
Sursa foto: Pixabay

Un tribunal francez a ordonat casei Christie’s să returneze moștenitorilor unui bancher francez și rudă îndepărtată a lui Marcel Proust un tablou olandez din secolul al XVIII-lea care a făcut obiectul unei cereri de restituire.

Tabloul aflat în centrul disputei, „Sainte Marie-Madeleine pénitente”, a fost realizat în 1707 de artistul olandez Adriaen Van Der Werff. Făcea parte dintr-o colecție deținută de Lionel Hauser, un văr al lui Marcel Proust, despre care se știe că l-a ajutat pe autor cu finanțele sale până în 1920.

Lucrarea, care a fost trimisă spre vânzare la Christie’s Londra în 2018 și tranzacționată cel mai recent prin casa de licitații în 2005, a fost confiscată din proprietatea lui Hauser în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timpul războiului, Hauser a fost amenințat cu deportarea și, în cele din urmă, s-a refugiat în sudul Franței. Se crede că un total de 40 de opere de artă au fost luate de naziști atunci când reședința lui Hauser din Paris a fost percheziționată în 1942. Înainte de a muri, din cauze naturale, în 1958, finanțatorul evreu a încercat să recurgă la justiție în Germania pentru a recupera lucrările furate, dar nu a avut succes.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase