China susține că a clonat trei „super vaci” foarte productive

05 02. 2023, 03:00

Oamenii de știință chinezi au clonat cu succes trei „super vaci” care pot produce o cantitate neobișnuit de mare de lapte, a informat presa de stat, salutând-o drept un progres pentru industria produselor lactate din China și pentru reducea dependenței de rasele importate.

Cei trei viței, crescuți de oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie Agricolă și Forestieră de Nord-Vest, s-au născut în regiunea Ningxia în săptămânile premergătoare Anului Nou Lunar, care a fost pe 23 ianuarie, a informat cotidianul de stat Ningxia Daily.

Acestea au fost clonate de la vaci foarte productive din rasa Holstein Friesian, originară din Țările de Jos. Animalele alese sunt capabile să producă 18 tone de lapte pe an, ceea ce înseamnă circa 100 de tone de lapte pe parcursul întregii vieți comerciale, scrie CNN.

Asta înseamnă de aproape 1,7 ori cantitatea de lapte produsă de o vacă medie în Statele Unite în 2021, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA.

De ce au fost create aceste „super vaci”?

Prima dintre aceste „super vaci” clonate s-a născut pe 30 decembrie prin operație cezariană din cauza dimensiunii sale relativ mari de 56,7 kilograme, a declarat un oficial din orașul Wulin din Ningxia pentru publicația de stat Technology Daily.

Oamenii de știință au făcut 120 de embrioni clonați din celulele urechii vacilor extrem de productive și i-au plasat în vaci surogat, potrivit Technology Daily.

Jin Yaping, principalul cercetător al proiectului, a numit nașterea „super-vacilor” un „progres” care îi permite Chinei să păstreze cele mai bune vaci „într-un mod fezabil din punct de vedere economic”, a informat ziarul de stat Global Times.

Utilitatea clonării

Doar 5 din 10.000 de vaci din China pot produce 100 de tone de lapte în timpul vieții comerciale, ceea ce le face o resursă valoroasă pentru reproducere. Dar unele vaci foarte productive nu sunt identificate până la sfârșitul vieții, ceea ce face dificilă reproducerea lor, a spus Jin.

Potrivit Global Times, 70% dintre vacile de lapte din China sunt importate din străinătate.

„Plănuim să ne ia doi până la trei ani pentru a construi o turmă formată din peste 1.000 de astfel de vaci, ca o bază solidă pentru a aborda dependența Chinei de vacile de lapte de peste mări și problema riscului de a fi ‘sufocați’ (de întreruperile lanțului de aprovizionare)”, a spus Jin.

Îmbunătățirea fondului genetic bovin

În multe țări, inclusiv în Statele Unite, fermierii cresc clone de animale convenționale pentru a adăuga trăsături dezirabile, cum ar fi producția mare de lapte sau rezistența la boli, în fondul genetic.

China a făcut progrese semnificative în clonarea animalelor în ultimii ani.

Anul trecut, o companie chineză de clonare a animalelor a creat primul lup arctic clonat din lume.

În 2017, oamenii de știință chinezi au declarat că au produs bovine clonate cu rezistență crescută la tuberculoza bovină, care este un risc pentru bovine în multe alte țări.

Vă recomandăm să citiți și:

„Sfântul Graal” al grâului ar putea hrăni întreaga planetă supraîncălzită

Complicațiile unei sarcini ar putea fi depistate printr-un simplu test de sânge

Astmul este în creștere la adolescenții din statele în care canabisul a fost legalizat

Postul intermitent îmbunătățește sănătatea și calitatea vieții, sugerează un studiu