Home » Știință » Un studiu confirmă că ambalajul laptelui influențează aroma acestuia

Un studiu confirmă că ambalajul laptelui influențează aroma acestuia

Publicat: 01.02.2023

Industria lactatelor se străduiește să păstreze calitatea și siguranța produselor lactate, păstrând în același timp un gust cât mai proaspăt pentru consumatori. Până în prezent, industria s-a concentrat în mare măsură pe ambalarea laptelui în recipiente care blochează lumina pentru a păstra prospețimea, dar nu se stiu prea multe despre modul în care ambalajul în sine influențează aroma laptelui.

Cu toate acestea, un nou studiu confirmă faptul că ambalajul influențează gustul – iar cutiile de carton nu păstrează prospețimea laptelui la fel de bine ca recipientele din sticlă și plastic.

„Laptele este mai susceptibil la arome neplăcute legate de ambalaj decât multe alte băuturi, din cauza gustului său ușor și delicat. Pe lângă oxidarea ușoară, gustul laptelui poate fi afectat de schimbul de compuși ai ambalajului în lapte și de faptul că ambalajul absoarbe aromele și aromele alimentare din mediul de refrigerare înconjurător”, a explicat cercetătorul principal Maryanne Drake, doctor în științe, de la departamentul de științe alimentare, bioprocesare și nutriție al universității de stat din carolina de nord.

Pentru a cuantifica impactul ambalajelor asupra aromei, cercetătorii au examinat laptele pasteurizat integral și degresat depozitat în șase recipiente de jumătate de halbă: cutii de carton, trei ulcioare de plastic (fabricate din materiale plastice diferite), o pungă de plastic și sticlă.

Cutiile de carton nu păstrează prospețimea laptelui

Laptele a fost depozitat în întuneric total pentru a controla oxidarea la lumină și a fost păstrat la rece, scrie Phys.org.

Probele au fost testate în ziua primei prelucrări, apoi din nou la 5, 10 și 15 zile după aceea. Un juriu calificat a examinat proprietățile senzoriale ale fiecărei probe, iar echipa de cercetare a efectuat o analiză a compușilor volatili pentru a înțelege modul în care ambalajul se amesteca cu laptele.

În cele din urmă, probele au fost supuse unui test de degustare pentru consumatori în ziua 10, pentru a vedea dacă degustătorii puteau sesiza vreo diferență între laptele depozitat în cutia de carton sau în ulciorul de plastic în comparație cu laptele ambalat în sticlă.

Rezultatele au arătat că tipul de ambalaj influențează gustul laptelui, iar laptele degresat este mai sensibil la impactul gustului decât laptele integral. Dintre diferitele tipuri de ambalaje, cutiile de carton și punga de plastic au păstrat cel mai puțin prospețimea laptelui din cauza absorbției de către carton a aromei laptelui și a transferului aromei din carton în lapte.

Laptele degresat este mai sensibil la impactul gustului

Laptele ambalat în cutii de carton a prezentat, de fapt, arome distincte, precum și prezența compușilor din carton. Rezultatele finale arată că, deși sticla rămâne un recipient ideal pentru păstrarea aromei laptelui, recipientele din plastic oferă beneficii suplimentare, menținând totodată prospețimea în absența expunerii la lumină.

Cutiile de carton sunt cel mai utilizat tip de ambalaj pentru programele de masă școlară din Statele Unite, astfel încât aceste rezultate sunt deosebit de relevante pentru a lua în considerare modul în care copiii îl consumă.

„Aceste constatări sugerează că industria și factorii de decizie politică ar putea dori să ia în considerare căutarea unor noi alternative de ambalare pentru laptele servit în timpul meselor școlare”, a declarat Drake. În timp, consecințele utilizării ambalajelor de lapte care contribuie cu arome negative semnificative pot afecta modul în care copiii mici percep laptele atât în copilărie, cât și la vârsta adultă.

Studiul a fost publicat în Journal of Dairy Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Corpul omului antic a crescut în dimensiune datorită consumului de lapte

Cinci beneficii ale consumului de lapte

Laptele natural versus laptele vegetal. Care ne ajută să fim sănătoși și să protejăm mediul?

Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în laptele matern uman

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase