Home » Știință » Complicațiile unei sarcini ar putea fi depistate printr-un simplu test de sânge

Complicațiile unei sarcini ar putea fi depistate printr-un simplu test de sânge

Complicațiile unei sarcini ar putea fi depistate printr-un simplu test de sânge
Foto: @Anna Hecker/Unsplash
Publicat: 17.01.2023

Cercetătorii de la Universitatea Ningbo, din China, au identificat biomarkeri care ar putea oferi un sistem de avertizare timpurie pentru complicațiile unei sarcini, atât cele comune, cât și cele periculoase precum: preeclampsie, diabet gestațional și o afecțiune hepatică numită colestază intrahepatică.

Toate cele trei condiții sunt periculoase; diagnosticarea precoce și tratamentul sunt cheia pentru prevenirea rezultatelor slabe și a consecințelor pe tot parcursul vieții. Cauzele lor nu sunt pe deplin înțelese și nici legătura lor cu microbiomul intestinal, care este afectat de sarcină și de afecțiunile legate de sarcină.

O echipă condusă de dr. Siqian Chen a decis să investigheze dacă modificările specifice ale microbiomului, detectate folosind niveluri de acizi grași cu lanț scurt (metaboliți care sunt produși în urma fermentației microbiotei), ar putea fi utilizați ca biomarkeri pentru complicațiile unei sarcini.

„Am analizat și corelat distribuția acizilor grași cu lanț scurt în timpul sarcinii normale și în timpul a trei tipuri specifice de sarcină cu complicații: diabet gestațional, pre-eclampsie și colestază intrahepatică”, a spus dr. Rongrong Xuan.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Complicațiile unei sarcini pot fi identificate cu ajutorul florei intestinale

„Produșii metabolici ai florei intestinale, acizii grași cu lanț scurt, în timpul sarcinii sunt strâns legați de aceste complicații ale sarcinii. Pot fi utilizați ca potențiali markeri ai complicațiilor”, spune Xuan.

Echipa a recrutat 112 femei care au fost împărțite în patru grupuri: cele care au avut sarcini sănătoase și cele care au fost diagnosticate cu preeclampsie, diabet gestațional sau colestază intrahepatică.

Pentru a evita erorile, studiul a exclus pacientele care fuseseră anterior diagnosticate cu diabet zaharat sau afecțiuni medicale asociate, care prezentau orice alte simptome gastrointestinale sau luau medicamente care ar putea afecta microbiomul intestinal.

Ce au descoperit oamenii de știință?

Chen și colegii săi au prelevat istorice medicale și probe de sânge, care au fost analizate pentru nivelurile mai multor acizi grași cu lanț scurt: acid acetic, propionic, butiric, izobutiric, izovaleric și hexanoic, scrie Medical Xpress.

„Am folosit metabolomica țintită pentru a efectua o analiză a acizilor grași cu lanț scurt ai femeilor însărcinate care aveau diabet gestațional, pre-eclampsie și colestază intrahepatică și am comparat cu femeile de control sănătoase”, a spus Xuan.

Oamenii de știință au găsit câțiva candidați puternici pentru biomarkeri printre acizii grași cu lanț scurt, în special acidul izobutiric. Toate cele trei grupuri de femei care au prezentat complicațiile unei sarcini au prezentat niveluri crescute de acid izobutiric. Pacientele cu diabet gestațional și preeclampsie au avut, de asemenea, niveluri crescute de acid izovaleric, acetic și propionic, ultimii doi din cauza dislipidemiei (dezechilibru al lipidelor din sânge).

În schimb, femeile diagnosticate cu colestază intrahepatică au avut niveluri mult mai scăzute ale tuturor acizilor grași cu lanț scurt, cu excepția acidului izobutiric, iar nivelurile de acid hexanoic s-au corelat puternic cu boala. Echipa a sugerat că nivelurile mai scăzute de acizi grași cu lanț scurt în general ar putea fi cauzate de abundența mai scăzută a florei în microbiomul intestinal, în timp ce acidul hexanoic ar putea fi legat de inflamația asociată.

Un pas înainte către prevenirea bolilor legate de sarcină

Diabetul gestațional, preeclampsia și colestaza intrahepatică sunt responsabile de morbiditate și mortalitate semnificative. Biomarkerii care ar putea detecta precoce aceste afecțiuni și ar permite tratamentul timpuriu ar salva vieți.

Deși această cercetare va trebui extinsă și testată pentru uz clinic, autorii așteaptă cu nerăbdare lucrările viitoare care examinează microbiomul fecal pentru a determina cât de strânsă este corelația dintre microbiom și nivelurile de acizi grași cu lanț scurt, precum și studii care să încorporeze date despre factorii stilului de viață care ar putea afecta microbiomul și analiza microbiotei din tractul genital.

„Acesta este primul studiu retrospectiv care leagă acizii grași cu lanț scurt de complicațiile unei sarcini. Lucrarea pune o bază pentru prevenirea bolilor legate de sarcină în viitor”, a spus Xuan.

Vă recomandăm să citiți și:

Serotonina, hormonul „stării de bine” poate fi oricând stimulat, dar cum funcționeaza asta?

Cele mai ușor de prevenit decese, conform unui medic legist

Plămân pentru transplant, livrat cu drona, în Canada

Un test de sânge va putea detecta mai repede boala Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase