Home » D:News » Câte dintre plantele și animalele din SUA sunt în pericol de dispariție?

Câte dintre plantele și animalele din SUA sunt în pericol de dispariție?

Publicat: 09.02.2023
Câte dintre plantele și animalele din SUA sunt în pericol de dispariție?
Sursa foto: Pixabay

Un important grup de cercetare în domeniul conservării a constatat că 40% dintre animalele și 34% dintre plantele din Statele Unite sunt în pericol de dispariție, în timp ce 41% dintre ecosisteme se confruntă cu colapsul, potrivit unui raport obținut în exclusivitate de Reuters.

De la raci și cactuși până la midii de apă dulce și specii americane emblematice, cum ar fi capcana lui Venus, sunt în pericol de dispariție, potrivit unui raport publicat luni.

NatureServe, care analizează datele provenite de la rețeaua sa de peste 1.000 de oameni de știință din Statele Unite și Canada, a declarat că raportul este cel mai cuprinzător de până acum, sintetizând cinci decenii de informații proprii privind sănătatea animalelor, plantelor și ecosistemelor.

Legea privind recuperarea faunei sălbatice din America, blocată în 2022

Este important faptul că raportul indică zonele din Statele Unite în care terenurile sunt neprotejate și unde animalele și plantele se confruntă cu cele mai multe amenințări.

Sean O’Brien, președintele NatureServe, a declarat că sunt „înspăimântătoare” concluziile raportului și speră că acesta îi va ajuta pe legislatori să înțeleagă urgența adoptării unor măsuri de protecție, cum ar fi Legea privind recuperarea faunei sălbatice din America, care a fost blocată în Congres anul trecut.

„Dacă vrem să menținem panoplia de biodiversitate de care ne bucurăm în prezent, trebuie să vizăm locurile în care biodiversitatea este cel mai mult amenințată”, a spus O’Brien. „Acest raport ne permite să facem acest lucru”.

Un sistem de coridoare pentru fauna sălbatică

Reprezentantul american Don Beyer, un democrat care a propus o legislație pentru crearea unui sistem de coridoare pentru fauna sălbatică pentru a reface populațiile amenințate de pești, animale sălbatice și plante, a declarat că activitatea NatureServe va fi esențială pentru a ajuta agențiile să identifice ce zone să prioritizeze și unde să stabilească rute de migrație.

„Datele raportate de NatureServe sunt sumbre, un semn chinuitor al problemelor foarte reale cu care se confruntă animalele sălbatice și ecosistemele noastre”, a declarat Beyer pentru Reuters. „Sunt recunoscător pentru eforturile lor, care vor da un impuls eforturilor de protejare a biodiversității”.

Printre speciile care riscă să dispară se numără specii emblematice, cum ar fi capcana carnivoră Venus, care se găsește în sălbăticie doar în câteva comitate din Carolina de Nord și Carolina de Sud.

78 de tipuri de pajiști în pericol de dispariție

Aproape jumătate din toate speciile de cactuși riscă să dispară, în timp ce 200 de specii de copaci, inclusiv un stejar cu frunze de arțar care se găsește în Arkansas, sunt, de asemenea, în pericol de dispariție. Dintre ecosisteme, pajiștile temperate și boreale expansive ale Americii sunt printre cele mai periclitate, peste jumătate din cele 78 de tipuri de pajiști fiind în pericol de dispariție la nivelul întregului areal.

Amenințările la adresa plantelor, animalelor și ecosistemelor sunt variate, potrivit raportului, dar includ „degradarea habitatelor și conversia terenurilor, speciile invazive, barajul și poluarea râurilor și schimbările climatice”.

Raportul a constatat că în California, Texas și sud-estul Statelor Unite se află cele mai mari procente de plante, animale și ecosisteme aflate în pericol.

Aproape 1.250 de plante sunt „în pericol critic”

Aceste zone sunt cele mai bogate din punctul de vedere al biodiversității din țară, dar și cele în care creșterea demografică a explodat în ultimele decenii și în care încălcarea naturii de către om a fost cea mai dură, a declarat Wesley Knapp, botanist șef la NatureServe. Knapp a evidențiat amenințările cu care se confruntă plantele, care de obicei primesc mai puține fonduri pentru conservare decât animalele. Există aproape 1.250 de plante în categoria „în pericol critic” a NatureServe, ultima etapă înainte de dispariție, ceea ce înseamnă că specialiștii în conservare trebuie să decidă unde să cheltuiască fondurile limitate chiar și printre cele mai vulnerabile specii pentru a preveni dispariția.

„Ceea ce înseamnă că o mulțime de plante nu vor primi atenție în materie de conservare. Suntem aproape în modul de triaj, încercând să ne menținem sistemele naturale”, a spus Knapp.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase