Home » Istorie » Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor

Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor

Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor
Foto: Baquedano et al., Nature Human Behaviour, 2023
Publicat: 03.02.2023

O echipă de cercetători afiliată la o serie de instituții din Spania, care lucrează cu un coleg din Portugalia și cu un altul din Austria, a descoperit un număr mare de cranii de animale plasate de neandertalieni într-o peșteră spaniolă în urmă cu mai bine de 40.000 de ani.

Într-o lucrare publicată în revista Nature Human Behavior, grupul descrie locul unde au fost găsite craniile, starea lor și teoriile despre motivul pentru care craniile au fost plasate în peșteră.

Peștera Cueva Des-Cubierta, situată în Regiunea Madrid din Spania, a fost descoperită în 1978. De atunci, arheologii au vizitat și studiat peștera pe mai multe niveluri, deoarece a devenit clar că grupurile de Neanderthal au folosit situl pentru desfășurarea ritualurilor.

Diferite cranii de animale, dar și alte schelete, au fost găsite în peștera spaniolă

În peșteră au fost găsite oase și unelte, dar și rămășițele unui copil de Neanderthal. În acest nou studiu, cercetătorii au urcat la al treilea nivel al peșterii pentru a vedea dacă neanderthalienii l-au folosit și pe acesta, notează Phys.org.

Cercetătorii au descoperit mai multe oase de animale împrăștiate pe podea, pe lângă un sortiment de cranii de animale erbivore mari. Cercetătorii au descoperit că craniile au fost îndepărtate cu grijă de corpuri și au fost „lucrate” în diferite moduri folosind unelte și, în unele cazuri, foc.

Cranii ieșite din comun

O temă comună la aceste cranii a fost afișarea unor trăsături proeminente, cum ar fi coarnele. Majoritatea craniilor aparținuseră cândva zimbrilor sau bourilor, bovine dispărute. Dar au fost găsite și craniile a cinci cerbi masculi (cu coarne) și doi rinoceri. Descoperirea rinocerilor a fost o surpriză majoră, iar cercetătorii au ales să-l numească pe unul dintre ei Rosendo, după celebrul star rock spaniol.

Echipa notează că găsirea unei astfel de colecții de cranii sugerează că grupurile de Neanderthal care le-au adus în peșteră au avut în minte și altceva în afară de mâncare. Craniile erau mari și grele și ar fi furnizat puțină hrană, sugerând că prezența lor în peșteră a servit unui alt scop. Cercetătorii sugerează că ar fi putut reprezenta trofee de vânătoare.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 descoperiri arheologice din 2022

Creșterea pădurilor ar fi contribuit la dispariția mamiferelor mari din Europa Centrală antică

Expansiunea vikingilor în Africa. Cum au contribuit la formarea regatului african?

Biserici timpurii au fost descoperite într-un vechi regat african

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase