Home » D:News » Memorialul Ivan Patzaichin, cu șase lucrări de artă, inaugurat în 2023

Memorialul Ivan Patzaichin, cu șase lucrări de artă, inaugurat în 2023

Memorialul Ivan Patzaichin, cu șase lucrări de artă, inaugurat în 2023
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.02.2023

Ansamblul memorial Ivan Patzaichin, care va cuprinde lucrări create de Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh, va fi finalizat în cursul acestui an și va fi inaugurat, pe faleza ce poartă numele regretatului sportiv olimpic, în timpul festivalului omonim, la începutul lunii septembrie.

Amplasat la capătul falezei către Sulina, memorialul va deveni un obiectiv turistic și cultural al orașului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artiști care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan Patzaichin (1949 – 2021).

Piesa centrală a memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti și toți campionii Deltei ce s-au inspirat și sprijinit unii pe alții.

Alături de aceasta vor sta „Metopa” (operă a lui Mircea Cantor, ce va ilustra scene-cheie din viața lui Ivan Patzaichin), „Inima așezată” și „Val oprit” (lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea și dorul față de marele dispărut), „Fântâna” (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relația organică a lui Ivan Patzaichin cu apa) și „Grădina” (compoziție a lui Gyárfás Oláh care prezintă relația lui Ivan Patzaichin cu natura, în general, și cu Delta, în special).

Citește continuarea pe Curatorial.ro!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase