Home » D:News » China are mai multe rachete balistice intercontinentale decât SUA

China are mai multe rachete balistice intercontinentale decât SUA

Publicat: 09.02.2023
China are mai multe rachete balistice intercontinentale decât SUA
Foto: Profimedia

Un ofițer militar american de rang înalt i-a informat pe parlamentari în ianuarie că China are mai multe lansatoare de rachete balistice intercontinentale fixe și mobile cu baza la sol decât SUA, potrivit unei scrisori trimise Congresului.

Scrisoarea generalului Anthony Cotton, comandantul Comandamentului Strategic al SUA, care supraveghează arsenalul nuclear american, afirmă că, începând cu octombrie 2022, inventarul de lansatoare de rachete balistice intercontinentale fixe și mobile cu baza la sol din China „depășește numărul de lansatoare de rachete balistice intercontinentale din Statele Unite”, scrie CNN.

În scrisoare se mai spune că China nu are mai multe ICBM-uri sau focoase nucleare decât SUA.

China are mai multe rachete balistice intercontinentale decât SUA

O declarație comună publicată marți de liderii republicani din comisiile pentru servicii armate ale Congresului a numit scrisoarea „un semnal de alarmă pentru Statele Unite”.

„Nu este puțin spus că programul de modernizare nucleară al Chinei avansează mai repede decât majoritatea credea că este posibil. Nu avem timp de pierdut în ceea ce privește adaptarea posturii noastre de forță nucleară pentru a descuraja atât Rusia, cât și China. Acest lucru va trebui să însemne un număr mai mare și noi capabilități”, se arată în declarație.

Detaliile scrisorii au fost raportate pentru prima dată de Wall Street Journal.

Deși SUA au un arsenal nuclear mai mare decât China, eforturile Beijingului de a-și moderniza și spori capacitățile nucleare au alarmat legislatorii și au atras atenția liderilor militari americani.

Tensiunile dintre SUA și China sunt în creștere

Informațiile vin în contextul în care tensiunile dintre SUA și China au crescut din cauza unui presupus balon de supraveghere chinez pe care armata americană l-a doborât sâmbătă deasupra Oceanului Atlantic. Balonul a făcut ca secretarul de stat Antony Blinken să își amâne călătoria anticipată la Beijing, calificând prezența balonului deasupra SUA continentale drept o „încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional”.

China a susținut că apariția balonului în SUA a fost „în totalitate un accident” și a declarat duminică că își rezervă „dreptul de a reacționa în continuare în mod necesar”.

ICBM-urile sunt un element de bază în triada nucleară a SUA, care include sisteme de lansare a rachetelor nucleare pe uscat, în aer și pe mare. Potrivit Departamentului Apărării, acestea sunt distribuite în 400 de „silozuri subterane întărite”, cu alte 50 de silozuri „menținute „calde””.

Ce cuprinde arsenalul SUA?

Arsenalul american include, de asemenea, mai mult de o duzină de submarine capabile să lanseze rachete balistice și o flotă de bombardiere cu capacitate nucleară.

Stocul de focoase nucleare al SUA îl depășește cu mult pe cel al Chinei; în 2022, SUA deținea un total de peste 5.000 de focoase nucleare, dintre care 1.644 erau desfășurate, potrivit Federation of American Scientists. China a depășit recent 400. Și, deși diferența de stocuri este semnificativă, un raport al Pentagonului publicat în noiembrie a declarat că China își construiește stocul nuclear într-un ritm din ce în ce mai rapid și ar putea avea aproximativ 1.500 de focoase nucleare până în 2035 dacă ar menține acest ritm.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase