Home » Știință » Unde să NU te adăpostești în cazul unei explozii nucleare?

Unde să NU te adăpostești în cazul unei explozii nucleare?

Publicat: 19.01.2023

Cercetătorii de la Universitatea din Nicosia, Cipru, oferă câteva sfaturi practice într-un nou studiu, întrucât au încercat să stabilească cele mai bune și cele mai nepotrivite locuri în care să te adăpostești de o bombă nucleară.

Să te ascunzi de o bombă nucleară va fi imposibil dacă te afli într-o zonă distrusă, însă ce se întâmplă atunci când te afli la mare distanță? Cu ajutorul unor simulări, cercetătorii au testat modul în care oamenii care se adăpostesc în diferite locuri acoperite ar supraviețui exploziei unei bombe atomice de la o rachetă balistică intercontinentală.

Simulările computerizate au luat în considerare ferestrele, coridoarele, ușile și forma unei încăperi atunci când au analizat care sunt cele mai bune și cele mai nepotrivite locuri în care să te adăpostești de o explozie nucleară.

Cele mai periculoase locuri în cazul unei explozii nucleare

Aceștia au analizat, în special, daunele provocate de unda de șoc cauzată de explozie, care, adesea, este suficient de puternică și de rapidă încât să arunce o persoană în aer. Studiul nu a luat în considerare efectele radiațiilor, care sunt răspândite și persistă mult timp după o explozie.

Deși s-a stabilit că anumite clădiri mai robuste, de tipul blocurilor de beton, sunt uneori suficient de rezistente pentru a face față unei explozii nucleare, rezultatele noului studiul au arătat că nu ești neapărat în siguranță în interiorul unei clădiri care rămâne în picioare, conform IFL Science.

Cu toate acestea, există unele locuri care s-au dovedit a fi semnificativ mai periculoase decât altele.

„Cele mai periculoase locuri care trebuie evitate sunt ferestrele, coridoarele și ușile. Oamenii ar trebui să se îndepărteze de astfel de locuri și să se adăpostească imediat. Chiar și dacă stau în fața unei camere expuse la explozie, ar putea fi la adăpost de vitezele mari ale aerului, dacă se poziționează în dreptul colțurilor unui perete expus exploziei”, a spus Ioannis Kokkinakis într-un comunicat de presă.

Un bloc din beton armat s-ar putea să nu fie cel mai sigur adăpost

Cu toate acestea, supraviețuirea în urma unei explozii nucleare este doar începutul, deoarece istoria ne-a arătat că în zonele bombardate se pot înregistra decese după luni și chiar ani de la explozie.

„Înainte de studiul nostru, pericolul pentru persoanele aflate în interiorul unei clădiri din beton armat, care rezistă unui val de explozie, era neclar. Studiul arată că vitezele mari ale aerului rămân un pericol considerabil și pot duce în continuare la răni grave sau chiar moarte”, a declarat autorul Dimitris Drikakis, de la Universitatea din Nicosia, Cipru.

O reacție de fisiune

O bombă nucleară își arată puterea distructivă prin reacții nucleare. În cazul primelor bombe atomice, cum au fost cele de la Hiroshima și Nagasaki, a fost vorba de o reacție de fisiune. Fisiunea apare atunci când un neutron lovește nucleul unui izotop, cum ar fi uraniu-235 și plutoniu-239, divizând nucleul și eliberând o cantitate enormă de energie și neutroni.

Neutronii abia eliberați lovesc apoi alte nuclee, scindându-le pentru a elibera mai multă energie și alți neutroni, iar reacția continuă în același fel. Această reacție în lanț eliberează aproape instant o cantitate imensă de energie, mult mai mare decât orice exploziv convențional.

În cazul în care o bombă nucleară explodează, oamenii din zonele înconjurătoare vor avea la dispoziție doar câteva secunde să se mute într-o zonă mai sigură înainte ca valul exploziei să ajungă la ei. Cercetătorii speră că, prin îmbunătățirea înțelegerii privind locurile nepotrivite de adăpostire, vom putea ajunge la strategii mai bune de prevenție în cazul unei explozii nucleare.

Cercetarea a fost publicată în Physics of Fluids.

Vă mai recomandăm și: 

Cum arată arborele de 391 de ani. A supravieţuit bombei nucleare de la Hiroshima

Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit o populație secretă de balene în Oceanul Indian

Care este una dintre principalele temeri ale lui Elon Musk. ”Este mult mai periculoasă decât bombele nucleare”

Misterul „umbrelor morții” de pe străzile orașelor Hiroshima și Nagasaki, dezlegat după 76 de ani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase