Home » D:News » Dozele de rapel ale vaccinurilor COVID-19 prezintă eficacitate, însă efectul rezistă prea puțin timp, arată un studiu

Dozele de rapel ale vaccinurilor COVID-19 prezintă eficacitate, însă efectul rezistă prea puțin timp, arată un studiu

Dozele de rapel ale vaccinurilor COVID-19 prezintă eficacitate, însă efectul rezistă prea puțin timp, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.02.2023

Rapelurile vaccinurilor anti-COVID-19 sunt utile, dar efectul durează puţin, arată un studiu publicat marți. Primele vaccinuri COVID-19 sunt încă utile pe termen scurt – este concluzia unui studiu francez publicat marți.

Potrivit oamenilor de știință, rapelurile vaccinurilor anti-COVID-19 ale Pfizer și Moderna, care nu au fost adaptate la varianta Omicron, sporesc în continuare protecția împotriva formelor grave, inclusiv împotriva formelor recente, relatează tf1info.

„Dozele de rapel au crescut protecția împotriva riscului de spitalizare”, au confirmat cercetătorii, a căror lucrare a fost redactată sub egida Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din Franța.

Vaccinurile au rămas eficiente împotriva riscului de spitalizare

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au comparat starea de vaccinare a pacienților spitalizați pentru COVID-19 între iunie și octombrie 2022 cu cea a unui grup de persoane care nu fuseseră spitalizate.

Primul rezultat a fost că vaccinurile, care în curând ar putea să nu mai fie obligatorii pentru personalul medical, au rămas eficiente împotriva riscului de spitalizare, chiar și în fața Omicron.

Efectul dozelor de rapel scade rapid în timp

Acest lucru este valabil pentru persoanele care au primit doar primele două doze, iar protecția crește și mai mult prin rapeluri: eficacitatea împotriva spitalizărilor este estimată la 45% după o primă doză, la 56% pentru o a treia doză și la 75% după o a patra sau a cincea doză.

Cu toate acestea, efectul acestor rapeluri scade rapid în timp. După șase luni, există puține diferențe în comparație cu persoanele care au fost vaccinate o singură dată, afirmă autorii al căror studiu nu a fost încă publicat într-o revistă științifică.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase