Câți cetățeni au contribuit în ultimele două decenii la tranziția Europei spre energia regenerabilă?

16 03. 2023, 08:00

Peste două milioane de cetățeni din 30 de țări europene au fost implicați în mii de proiecte și inițiative în cadrul eforturilor de tranziție către energia regenerabilă, potrivit unei analize publicate în Scientific Reports. Cu investiții cuprinse între 6,2 și 11,3 miliarde de euro, aceste rezultate evidențiază rolul esențial al acțiunilor colective în decarbonizarea Europei.

Sistemul de energie din Europa este în cursul unei tranziții semnificative spre energie regenerabilă și decarbonizare. Totuși, contribuția eforturilor conduse de cetățeni, cum ar fi cooperativele energetice în acest domeniu este parțial necunoscută.

Valeria Schwanitz și colegii săi au măsurat contribuțiile inițiativelor energetice ale cetățenilor la tranziția către o energie cu emisii reduse de dioxid de carbon în 30 de țări europene, între 2000 și 2021. Aceștia au evaluat numărul de inițiative, de persoane implicate, de proiecte energetice specifice și de instalații de energie regenerabilă instalate, precum și fondurile totale investite.

Rezultatele lor sunt publicate în Scientific Reports.

O investiție de 5.700 de euro per individ pentru tranziția la energia regenerabilă

Autorii estimează că în acest interval au fost înregistrați 10.540 de inițiative conduse de cetățeni. Printre exemple se numără o comunitate a energiei regenerabile în Borutta, Italia și o comunitate de sate ecologice în Suedia. În cadrul acestor inițiative au fost întreprinse 22.800 de proiecte specifice, de la instalarea de turbine eoliene și panouri solare pe clădirile locale, precum și promovarea schimbării comportamentului și a acțiunilor climatice în cadrul comunităților, potrivit TechXplore.

În plus, autorii au calculată că, pentru aceste inițiative cetățenești au fost investite între 6,2 și 11,3 miliarde de euro. Acest lucru este echivalent cu câte o investiție de 5.700 de euro per individ. Instalațiile de energie regenerabilă au avut o capacitate cuprinsă între 7,2 și 9,9 gigawați.

Instalațiile au produs între până la 11.700 de kilowați-oră anual pentru fiecare persoană implicată

Totodată, autorii au calculat că aceste instalații au produs între 8.500 și 11.700 de kilowați-oră anual pentru fiecare persoană implicată în această inițiativă. Acest lucru aproape că acoperă nevoile de electricitate ale unei gospodării tipice europene.

Autorii concluzionează că sunt necesare mai multe date pentru elaborarea unor statistici cuprinzătoare privind contribuția eforturilor cetățenești la tranziția energetică în Europa.

Vă mai recomandăm și: 

Emisiile globale de CO2 au crescut cu mai puțin de 1% în 2022, datorită energiei regenerabile

Elveția instalează 5.000 de panouri solare pe Barajul Lacului Muttsee

Vântul de pe Marte ar putea genera suficientă energie încât să alimenteze turbine eoliene

Danemarca va construi prima insulă artificială din lume pentru sute de turbine eoliene gigantice