Home » D:News » Elveția instalează 5.000 de panouri solare pe Barajul Lacului Muttsee

Elveția instalează 5.000 de panouri solare pe Barajul Lacului Muttsee

Publicat: 11.02.2023

AlpinSolar, o asociere dintre trei companii elvețiene, a finalizat cu succes instalarea a 5.000 de panouri solare Barajul Lacului Muttsee din Elveția.

Acest baraj este situat la 2.500 de metri deasupra nivelului mării, iar producția de energie a început deja, scrie agenția Reuters, citată de Interesting Engineering.

Cu proiectul AlpinSolar, elvețienii sunt încă la început în tranziția la scară largă de la energia nucleară la energia verde, făcută după un plan din 2011.

Anterior, Elveția a construit o „baterie de apă” masivă pentru a-și stoca energia regenerabilă.

Barajul Lacului Muttsee este situat în cantonul elvețian Glarus, înconjurat de vârfuri acoperite cu zăpadă. Proiectul își propune să genereze 3,3 milioane de kilowați anual pentru a alimenta 700 de locuințe.

5.000 de panouri solare, montate pe peretele unui baraj

Pentru asta, 5.000 de panouri solare au fost montate pe peretele barajului, care adăpostește și o centrală hidroelectrică. Lățimea instalației panoului solar este de 1 km, iar matricea este proiectată pentru a genera 2,2 megawați de energie electrică.

Pentru proiect, Axpo, una dintre firmele din asociere, a folosit module solare „cu două fețe”, din sticlă, fabricate de o altă companie elvețiană, Megasol. Echipate cu rame de 40 mm, panourile pot face față cantităților de zăpadă așteptate în Alpii Elvețieni.

Deși instalarea panourilor solare în munții acoperiți cu zăpadă ar putea părea contra-intuitivă, Axpo se așteaptă ca acestea să funcționeze mai bine în aceste regiuni, în special iarna. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de altitudinile inferioare, care sunt dominate de ceață în lunile de iarnă, Soarele strălucește puternic la altitudini mai mari în Elveția.

Un avantaj suplimentar este dat de zăpada albă, care reflectă lumina soarelui către panourile solare care generează, de asemenea, randamente mai mari atunci când funcționează la temperaturi mai scăzute. Astfel, Axpo se așteaptă ca panourile să genereze de trei ori mai multă energie de la Soare în lunile de iarnă, cum ar fi februarie și martie, în comparație cu restul anului.

Țara are planuri de mii de astfel de proiecte pe viitor

În următorii ani, există planuri de a construi 4.200 de proiecte solare în regiunile joase și muntoase ale țării. Anul trecut, guvernul elvețian și-a modificat Legea Energiei pentru a permite aprobări mai rapide pentru noile centrale solare din țară, a scris Reuters.

Denner, un lanț de reduceri care face parte, de asemenea, din AlpinSolar, a semnat un acord de achiziție de energie (PPA) pe termen lung cu proiectul. Interesant este faptul că acesta este primul PPA semnat în țară, potrivit publicației Electrek.

Vă recomandăm să citiți și:

Semnele și simptomele infecțiilor respiratorii. La ce să fim atenți?

Cei mai bogați oameni din lume s-au îmbogățit și mai mult în ultimii doi ani

Scheletul „Uriașului irlandez” a fost retras din expoziția unui muzeu

China și Hong Kong au reluat legăturile feroviare pentru prima dată de la începutul pandemiei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase