Home » Natură » Emisiile globale de CO2 au crescut cu mai puțin de 1% în 2022, datorită energiei regenerabile

Emisiile globale de CO2 au crescut cu mai puțin de 1% în 2022, datorită energiei regenerabile

Publicat: 26.10.2022

Emisiile globale de CO2 au crescut în 2021 cu aproximativ 6%, după luni de încetinire datorate lockdownurilor cauzate de COVID-19.

A fost o reamintire serioasă a cât de multă muncă ne rămâne de făcut dacă vrem să ne asigurăm un viitor sustenabil; dar conform unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie lansat în ultima săptămână din octombrie, cifrele din acest an sunt, din fericire, mult mai mici.

Cele mai recente date analizate de experții AIE indică faptul că emisiile globale de CO2 sunt pe cale să crească cu aproape 300 de milioane de tone în 2022, comparativ cu nivelurile de anul trecut, ridicând suma totală la aproximativ 33,8 miliarde de tone. Faptul că au crescut nu este deloc îmbucurător, dar este departe de saltul de aproape 2 miliarde de tone făcut între declanșarea pandemiei de COVID-19 și 2021.

De ce au crescut atât de puțin emisiile globale de CO2?

Cheia acestei modificări încurajatoare este, poate deloc surprinzător, creșterea rapidă a surselor de energie regenerabilă.

AIE notează că dacă nu ar fi existat „implementări majore” de tehnologie a energiei regenerabile, alături de creșterea cererii de vehicule electrice (EV), probabil că am fi observat un număr aproape triplu.

Acest lucru ia în considerare și criza geopolitică în curs din Ucraina, care a avut efecte dramatice asupra aprovizionării globale cu gaze naturale și petrol. „Chiar dacă criza energetică declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia a crescut cererea globală de cărbune în 2022 prin scumpirea gazelor naturale, creșterea relativ mică a emisiilor de cărbune a fost depășită considerabil de extinderea surselor regenerabile”, notează AIE, citată de Popular Science.

Raportul arată că sistemele solare și eoliene au condus la creșterea producerii de energie regenerabilă în 2022, producând peste 700 de terawatt-oră (TWh), cea mai mare creștere anuală măsurată vreodată, reprezentând două treimi din toată energia regenerabilă.

Chiar și hidroenergia a crescut, în ciuda secetei

În plus, „în ciuda situației dificile cu care s-a confruntat hidroenergia în mai multe regiuni din cauza secetei din acest an, producția globală de hidroenergie a crescut de la an la an, contribuind cu peste o cincime din creșterea așteptată a energiei regenerabile”, mai spune raportul.

Însă veștile bune se opresc aici. Când vine vorba de lupta împotriva schimbărilor climatice, o creștere minusculă a emisiilor este cu siguranță de bun augur, dar omenirea trebuie să reducă masiv cantitatea totală dacă vrem să scăpăm de cele mai grave efecte ale catastrofei ecologice.

Un studiu recent a arătat că dacă am continua în același ritm pe traiectoria noastră actuală, aproape 90% din toată viața marină ar putea fi distrusă până la sfârșitul secolului. Cu toate acestea, vederea efectelor măsurabile ale energiilor regenerabile crescute este cu siguranță o știre încurajatoare.

Cu un pic de noroc, vom vedea cifre la fel de scăzute sau chiar mai mici anul viitor.

Vă recomandăm să citiți și:

Vaci otrăvite de secetă, în Italia. Cum a fost posibil?

Cum afectează zgomotul viața de pe fundul mării?

„Vânătorii” de furtuni arctice. Ce încearcă să facă climatologii?

Pesticidele distrug creierul albinelor până când acestea nu se mai pot deplasa în linie dreaptă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase