Home » D:News » Artefacte romane și monede dacice, recuperate și predate muzeelor din Mehedinți, Dolj și Alba

Artefacte romane și monede dacice, recuperate și predate muzeelor din Mehedinți, Dolj și Alba

Publicat: 06.03.2023

Sute de artefacte arheologice, între care monede dacice sau monede romane imeriale, unelte, ceramică au fost reuperate de polițiști și predate muzeelor din Alba, Dolj sau Mehedinți.

Astfel, polițiștii din Alba au recuperat 117 artefacte arheologice (monede dacice și romane, unelte, ceramică), provenite din contexte arheologice. Acestea au fost indisponibilizate în baza ordonanței emise într-un dosar penal de tăinuire. Artefactele expertizate au fost predate Muzeului din Alba Iulia. În urma clasării, s-a propus ca bunurile să rămână în evidențele Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Polițiștii din Dolj au recuperat 46 de artefacte arheologice (monede romane imperiale și replici după monede antice și medievale). În urma expertizei numismatice şi muzeografice, artefactele arheologice au fost lăsate în custodia Muzeului Olteniei – Craiova, fiind în procedură de clasare.

Sute de artefacte romane și monede dacice, recuperate de polițiști

De asemenea, polițiștii din Mehedinți, în cadrul unui dosar penal în care s-au desfășurat cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de introducere ilegală pe teritoriul României de bunuri culturale, au recuperat și indisponibilizat 1.635 de artefacte arheologice, în marea lor majoritate de epocă romană, evaluate în urma expertizei numismatice şi muzeografice la peste 250.000 de euro. Artefactele au fost lăsate în custodia Academiei Române – Cabinetul de numismatică și respectiv Muzeului Național de Istorie a României.

În anul 2022, la nivel naţional, pe linia protejării patrimoniului cultural național, polițiștii au constatat 434 de infracţiuni, fiind cercetate 133 de persoane, dintre care 22 sunt cetățeni străini. Astfel, au fost constatate 317 infracţiuni la Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, 17 fapte de furt și 20 de distrugere. În ceea ce privește constatarea infracțiunilor de furt din siturile arheologice, au fost constatate 7 infracțiuni. De asemenea, au fost constate 33 de infracțiuni prevăzute de O.G. nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

Cât de multe infracțiuni față de patrimoniu se petrec în țară?

Anul trecut, au fost recuperate 2.307 bunuri culturale mobile, 48 dintre acestea fiind bunuri clasate în patrimoniul cultural naţional. Dintre bunurile culturale recuperate, au fost confiscate contravenţional definitiv 28 de bunuri, majoritatea reprezentând artefacte arheologice, monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România.

În contextul reprezentării Poliţiei Române în cadrul proiectului EMPACT – „Organised Property Crime” (combaterea grupurilor de criminalitate itinerantă care desfăşoară activităţi infracţionale îndreptate împotriva patrimoniului, în spaţiul comunitar), în perioada 1 iulie – 22 octombrie 2022, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale, a avut loc, la nivel național, operațiunea Pandora VII, care a vizat desfășurarea unor activități specifice pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor care aduc atingere patrimoniului cultural naţional, mobil şi imobil, cu acordarea unei atenții speciale activităților ilicite din mediul cibernetic.

Pe cine a verificat Poliția?

În cadrul operațiunii, au fost efectuate verificări asupra unor societăți comerciale, locuri publice cunoscute ca piață de desfacere pentru bunuri culturale mobile, muzee, zone cu patrimoniu arheologic sau istoric, precum și în mediul online, pe principalele platforme de vânzare de bunuri culturale din România și din străinătate, fiind constatate 95 de infracțiuni și întocmite 92 de dosare penale.

În cadrul acestor activități, au fost recuperate 330 de bunuri culturale mobile de mare valoare și au fost indisponibilizate 22 de detectoare de metale deținute sau valorificate ilegal.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase