Home » D:News » Ce planuri are Rusia pentru gazoductele Nord Stream avariate?

Ce planuri are Rusia pentru gazoductele Nord Stream avariate?

Ce planuri are Rusia pentru gazoductele Nord Stream avariate?
Foto: Shutterstock
Publicat: 07.03.2023

Gazoductele submarine Nord Stream ale Rusiei, avariate în 2022, vor fi sigilate și conservate, întrucât nu există planuri imediate de reparare sau de reactivare a acestora, au declarat pentru Reuters surse familiare cu aceste planuri.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost construite de Gazprom, companie controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an către Germania, pe sub Marea Baltică.

Trei dintre conducte au fost avariate de explozii în septembrie 2022, iar una dintre conductele Nord Stream 2 a rămas intactă.

Ce planuri are Rusia pentru gazoductele Nord Stream?

Gazprom a declarat că este posibil din punct de vedere tehnic să se repare conductele avariate, dar două surse familiare cu planurile au declarat că Moscova vede puține perspective de îmbunătățire a relațiilor cu Occidentul în viitorul apropiat pentru ca aceste conducte să fie necesare.

Europa și-a redus drastic importurile de energie din Rusia în ultimul an, în timp ce exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice aproape că s-au înjumătățit în 2022, ajungând la un minim post-sovietic de 101 miliarde de metri cubi.

Proiectul este „îngropat”

Conform Reuters, o sursă din Rusia a declarat că autoritățile ruse văd proiectul ca fiind „îngropat”. Alte două au spus că, deși nu există niciun plan de reparare a conductelor avariate, acestea vor fi cel puțin conservate pentru o eventuală reactivare în viitor.

O altă sursă familiarizată cu planurile a confirmat că părțile interesate au în vedere conservarea.

Aceasta ar însemna, cel mai probabil, sigilarea capetelor avariate și aplicarea unui strat de acoperire în conducte pentru a preveni coroziunea ulterioară din cauza apei de mare.

Un purtător de cuvânt al companiei germane E.ON, care deține o participație la Nord Stream AG, a declarat: „Din câte știm noi, în calitate de acționar minoritar, nu a fost luată nicio decizie, nici pentru, nici împotriva restabilirii liniei”.

Moscova a susținut, fără a furniza dovezi, că Occidentul a fost în spatele exploziilor care au avariat conductele. Luna trecută, Casa Albă a respins ca „ficțiune completă” o informație potrivit căreia Washingtonul ar fi responsabil.

Investigațiile efectuate de Danemarca, Germania și Suedia nu s-au încheiat încă.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase