Home » D:News » Mega-racheta Starship de la SpaceX ar putea fi lansată pe orbită în zilele următoare

Mega-racheta Starship de la SpaceX ar putea fi lansată pe orbită în zilele următoare

Publicat: 05.04.2023

Lansarea navei spațiale Starship a companiei SpaceX a lui Elon Musk s-ar putea să aibă loc în doar câteva zile. SpaceX a mutat recent prototipul pentru treapta superioară a navei Starship, pe care intenționează să o lanseze în cadrul primului său test de zbor orbital, la locul de lansare din sudul statului american Texas. 

Prima încercare de lansare ar putea avea loc chiar pe 10 aprilie, potrivit unui raport al Ars Technica. Dacă totul merge conform planului, SpaceX va avea cea mai puternică rachetă operațională din lume.

SpaceX a ridicat recent prototipul uriaș al treptei superioare „Super Heavy” pentru sistemul său de lansare Starship, Booster 7, pe un suport de lansare din același loc. În continuare, firma spațială privată va așeza Nava 23 pe Booster 7, înainte de prima încercare de lansare orbitală, conform Interesting Engineering.

Ce șanse are Starship să ajungă pe orbită din prima încercare?

Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, a declarat recent că Starship va fi probabil lansată în a doua jumătate a lunii aprilie. Într-un nou raport, însă, Eric Berger de la publicația Ars Technica, a citat surse care afirmă că tentativa de lansare ar putea avea loc chiar luni, 10 aprilie.

Musk a precizat că SpaceX așteaptă aprobarea Autorității Federale a Aviației (FAA) înainte de lansare, astfel încât acest lucru are potențialul de a schimba data.

Totuși, chiar dacă SpaceX lansează Starship săptămâna viitoare, nu este garantat că această rachetă masivă va ajunge pe orbită. Musk a scris recent pe Twitter că Starship are o șansă de 50% să ajungă pe orbită la prima sa încercare.

„Nu spun că va ajunge pe orbită, dar garantez entuziasmul”, a adăugat Musk.

Starship ar putea deveni cea mai puternică rachetă din lume

În ianuarie, Starship a finalizat o repetiție generală completă a Starship, ceea ce înseamnă că a efectuat toate operațiunile de lansare până în ultimele secunde ale numărătorii inverse.

Înaintea testului de zbor, tehnicienii de la instalația de lansare Starbase a SpaceX, din sudul statului Texas, au adăugat scuturi la suportul de lansare, care va fi supus căldurii extreme de la cele 33 de motoare Raptor care propulsează Super Heavy.

Dacă totul decurge conform planului SpaceX, aceste motoare Raptor vor face din Starship cea mai puternică rachetă operațională din lume. Titlul a fost deținut anterior de racheta Falcon Heavy a SpaceX, deși a fost detronată de racheta lunară Space Launch System (SLS) dezvoltată de NASA.

Având în vedere forța și costurile reduse de reutilizare completă, SpaceX speră ca, în cele din urmă, să trimită primii oameni pe Marte cu ajutorul rachetei Starship.

Vă mai recomandăm și: 

SpaceX a interzis folosirea serviciilor Starlink în scopuri militare

SpaceX a lansat un satelit de recunoaștere israelian, în ultimul zbor din 2022

Coreea de Nord testează rachete de croazieră, în contextul exercițiilor comune SUA-Coreea de Sud

Nokia va construi o rețea 4G pe Lună până la sfârșitul anului

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase