Home » D:News » (P) Noi teorii despre modul în care au fost construite piramidele din Egipt

(P) Noi teorii despre modul în care au fost construite piramidele din Egipt

(P) Noi teorii despre modul în care au fost construite piramidele din Egipt
Publicat: 10.04.2023

Obiective turistice esențiale pentru Egipt, piramidele sunt încă învăluite în mister în anumite privințe, fiind greu de imaginat cum au fost construite cu tehnica disponibilă cu mii de ani în urmă.

Printre ideile propagate în mediul online apar inclusiv cele referitoare la ajutor din spațiul cosmic, prin intervenția extratereștrilor… Totuși, cercetătorii au avansat unele teorii documentate și apar explicații pertinente cu privire la modalitatea de construcție a piramidelor din Egiptul Antic.

De curând, o echipă de cercetători a pus în lumină o minune inginerească care ajută la înțelegerea tehnologiei folosite de egipteni în Antichitate, cu 3000 de ani în urmă. Marea Piramidă de la Gizeh (Giza) a faraonului Keops este considerată una dintre cele 7 minuni ale lumii antice și singura care mai poate fi admirată și astăzi. Trebuie subliniat faptul că doar Marea Piramidă a lui Keops, nu toate cele trei Mari Piramide, sunt incluse pe lista celor șapte minuni ale lumii antice.

Egiptul Antic, un magnet pentru producătorii de cărți, filme și jocuri video

Misterele Egiptului Antic continuă să îi fascineze pe oameni și alimentează o mulțime de cărți, filme și chiar jocuri video. Unele filme expun pe cât posibil adevărul istoric, altele sunt bazate pe ficțiune, explorând posibile intrigi, ritualuri și chiar fenomene paranormale. Zeii Egiptului, Cleopatra, Exodus: Zei și regi, Blestemul lui Tutankhamon sau celebra trilogie Mumia sunt filme de mare succes, bazate pe legendele Egiptului Antic.

Pe smartphone sau tabletă se pot descărca jocuri cu tematica menționată mai sus, jocuri precum Evony – Întoarcerea Regelui, Jewels of Egypt – Match 3 Puzzle sau Egypt: Old Kingdom. Și în industria jocurilor de noroc, foarte populare sunt jocurile ca la aparate inspirate din Egipt. Book of Dead, Book of Ra, Cleopatra, Legacy of Egypt, Temple of Tut, Pharaoh’s Fortune sau Ancient Egypt sunt doar câteva dintre cele mai populare păcănele online.

Cantități impresionante de materiale, transportate de la mari distanțe

Construită din blocuri uriașe de calcar, piramida în trepte a lui Keops a stârnit controverse în special referitor la modalitatea prin care astfel de materiale foarte grele au fost aduse în locul respectiv. Marea Piramidă de la Giza a fost realizată din 5,5 milioane tone de blocuri de calcar, 8.000 de tone de granit și 500.000 de tone de mortar. Calcarul era adus de la 15 kilometri distanță, din carierele de la Tura, iar granitul de la Aswan, de la aproximativ 800 de kilometri depărtare.

Chiar dacă explicațiile supranaturale cu privire la modalitatea de transport sunt interesante, oamenii de știință au identificat mai nou răspunsuri posibile, explicații logice pentru modul în care blocurile de calcar și cele de granit au ajuns pe platoul unde s-a construit piramida.

Franz Lohner și colaboratorii săi susțin că materialele au fost transportate cu ajutorul unor barje speciale, pe Nil. Așadar, nu ar fi fost cărate prin deșert. Conform specialiștilor de la Universitatea din Amsterdam, marile blocuri de rocă erau cărate cu ajutorul unor sănii din lemn, pe nisip, de la ambarcațiuni până la locația construcției. Pentru ca o astfel de sanie încărcată să alunece ușor, nisipul era udat în calea sa.

https://www.youtube.com/watch?v=kxSzHjG14J4

O nouă explicație, și mai interesantă

Teoria săniilor folosite pe distanța de 17 kilometri între Nil și platoul de la Gizeh este contestată însă de unii cercetători, considerându-se greu de implementat. O altă explicație vine însă de la un grup de cercetători francezi care au publicat un studiu în publicația de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences.

Concluzia lor: blocurile de piatră erau aduse cu ajutorul unui sistem ingineresc de canale navigabile. De la Nil, se ajungea așadar cu barjele direct la marginea platoului. Aceste canale alimentate de bazine suplimentare, realizate de inginerii egipteni, au dispărut astăzi, însă această teorie pare foarte apropiată de adevăr.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase