Home » Istorie » Marea Piramidă din Giza poate fi explorată cu ajutorul unui tur digital 3D

Marea Piramidă din Giza poate fi explorată cu ajutorul unui tur digital 3D

Publicat: 08.12.2022

Un tur digital 3D îți permite să explorezi interiorul Marii Piramide din Giza. Piramida, cunoscută, totodată, și ca Piramida lui Keops, a fost fotografiată de către cercetătorii Universității Harvard în sprijinul creării turului a trei încăperi.

Turul se deschide cu intrarea printr-un tunel despre care se crede că a fost creat de hoți în anul 820 d.Hr.

Turul include camera regelui, situată în vârful piramidei, camera reginei în mijloc și o cameră subterană, situată la subsol, pentru scop necunoscut.

Piramida este cea mai mare dintre piramidele egiptene și mormântul faraonului Keops din Dinastia a IV-a.

Cea mai veche dintre cele șapte minuni ale lumii

Keops a început să construiască piramida din Giza – în prezent cea mai veche dintre cele șapte minuni ale lumii – în jurul anului 2250 î.Hr. La construirea sa, au fost folosite aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră, cântărind în medie între 2,5 și 15 tone fiecare. Obținerea materialelor a fost o provocare în sine, astfel că 8.000 de tone de granit au fost importate din Aswan, aflat la peste 800 de kilometri distanță.

Timp de mulți ani, cercetătorii au crezut că piramida ar fi fost construită de sclavi, însă, în anii 1990, descoperirile din apropierea piramidelor Khafre și Menkaure au sugerat că piramidele au fost, de fapt, construite de muncitori plătiți.

În cimitir, muncitorii au fost găsiți în morminte din cărămizi de lut pline cu bere și pâine pentru a le lua cu ei în viața de apoi, în timp ce examinarea rămășițelor lor a arătat că aveau o dietă bogată în carne care ar fi fost de invidiat pentru alți muncitori din acea vreme și care nu ar fi fost permisă sclavilor.

Cum a fost construită Marea Piramidă din Giza?

Mai multe analize asupra rămășițelor muncitorilor au arătat că acestora li s-a acordat tratament medical, de la repararea oaselor până la dovada unei operații pe creier, asupra unei tumori. La unul dintre muncitori s-a constatat că avea un picior amputat prin operație și că a trăit mai mult de 14 ani după intervenție.

Mii de muncitori au mutat blocurile pe distanțe uimitoare cu boii și bărcile și este posibil ca acestea să fi fost trase pe sănii de către muncitori pe nisip umed, reducând astfel forța de care ar fi avut nevoie pentru a le muta.

Toate acestea pentru a crea ceea ce este acum un frumos tur 3D, potrivit IFL Science.

Proiectul Giza a început în anul 2000 la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, SUA cu scopul de a digitaliza toată documentația arheologică a expediției Muzeului de Arte Frumoase din Boston și a Universității Harvard la Giza, Egipt și de a pune aceste informații la dispoziția tuturor, în mod gratuit, online.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii folosesc raze cosmice pentru a scana Marea Piramidă din Giza

Mai mulți asteroizi mai mari decât Piramida din Giza se îndreaptă spre Pământ. Când a fost ultimul impact al unui asteroid

Teoria unui reputat arheolog: Marea Piramidă din Giza a fost, la început, albă şi cu vârful strălucitor

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase